Кламер БГ - Новини: На 23 януари в София и Варна ще има протести "Свобода за Навални!"

На 23 януари в София и Варна ще има протести "Свобода за Навални!"

България

|
Пет, 22 Ян 2021г. 19:04ч.
На 23 януари в София и Варна ще има протести "Свобода за Навални!"

На 23 януари от 14 ч. ще се проведе протест пред посолството на Русия в София под наслов "Свобода за Навални!". Същия ден в цяла Русия са планирани протестни акции с искане за освобождаването на опозиционния активист Алексей Навални, когото руските власти арестуваха и вкараха в затвора веднага след завръщането му в Русия от Германия, където той бе спасен след опит да бъде ликвидиран в родината му.

Руските власти предприеха всевъзможни мерки да предотвратят планираните за 23 януари протестни митинги: задържане и арести на активисти, журналисти и граждани, заплахи към студентите, разпореждане за сваляне от онлайн медиите на всякакви информации, свързани с протестите.

Акцията пред руското посолство в София е организирана от московчанина Евгений Чупов, който е открит противник на режима на Путин и преди 16 месеца получи политическо убежище в България, където понастоящем живее със семейството си.

Отделно от това за протест пред руското посолството призоваха с петиция български общественици, които по-рано тази седмица излязоха с позиция за по-остра реакция на страната ни в подкрепа на Навални, както и по- строги европейски санкции срещу Русия.

Междувременно рускоезични граждани, живеещи във Варна, съобщиха в петък, че организират протестен митинг в подкрепа на Навални. Шествието ще се проведе на 23 януари, от 14 часа в близост до консулството на Руската федерация на бул. "Македония" №53.

В групата, организатор на протеста, влизат Сергей Тидьн, Анна Караваева, Татяна Мазнева, Елена Колесникова и Олга Осипова. В инициативата желание за участие досега са изрази още 80 руски и български граждани.

По време на протестният митинг ще бъдат издигнати лозунги: "Свобода на Навални!", "Свобода за политическите затворници!", "Без корупция".

mediapool.bg