Кламер БГ - Новини: Борисов: Радев мълчи оглушително за Навални

Борисов: Радев мълчи оглушително за Навални

България

|
Съб, 23 Ян 2021г. 12:44ч.
Борисов: Радев мълчи оглушително за Навални

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев влязоха в събота в нов словесен сблъсък – този път на тема реакции по повод задържането на руския опозиционер Алексей Навални. Първо Борисов упрекна Радев, че мълчанието му по темата е оглушително, а малко по-късно президентът коментира, че Борисов само се прави на радетел за демокрация.

“Оглушителна е тишината и мълчанието от Румен Радев за задържането на Алексей Навални в Русия. Нека да чуем неговото мнение, все пак е президент на България“, коментира премиерът Бойко Борисов в събота при посещение в Сливница, където инспектира ремонтиран рехабилитационен център за деца с увреждания.

“Европейските лидери, заедно с Европейския съвет, ЕП, ЕК - вече настояхме за незабавното му освобождаване (бел. ред. На опозиционния лидер Навални). За съжаление, бившият началник на кабинета на президента Иво Христов и останалите евродепутати от БСП не подкрепиха резолюцията на ЕП за Навални. Тук не става въпрос да се месим във вътрешната работа на Русия. Тук става въпрос за чисто демократичен процес - че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място – не“ , каза Борисов.

Самият той реагира по казуса с Навални след като изчака позициите на ЕС, САЩ и другите западни страни. Позицията му беше много обрана. Руското посолство не коментира думите му, а просто го тагна.

Президентът Радев не закъсня с реакция и малко по късно в събота излезе с кратък коментар по темата:

"Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа".

По думите на президента сега Борисов "е прави на радетел за демокрация”.

“Защото вече приключи с тази в България, затова “освобождава” други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", допълва Радев.

В Русия днес започна ден на протести в подкрепа на арестувания руски опозиционер Алексей Навални и срещу репресивните мерки на държавата. Протести са насрочени в десетки градове, като демонстрациите тръгнаха от Хабаровск и Владивосток в Далечния изток и вече има десетки задържани при сблъсъци с полицията.

mediapool.bg