Кламер БГ - Новини: България осъди арестите на мирни демонстранти в Русия

България осъди арестите на мирни демонстранти в Русия

България

|
Съб, 23 Ян 2021г. 16:41ч.
България осъди арестите на мирни демонстранти в Русия

Осъждаме арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия и призоваваме да бъдат незабавно освободени.

Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана. Това написа в Туитър вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод събитията в Русия.

Българската позиция идва на фона на информацията за близо 1000 арестувани на протестите в различни градове на Русия в събота, в които се включиха десетки хиляди граждани.

По-рано в събота темата за ареста на опозиционния руски лидер Навални стана повод за нови словесни атаки между българския премиер Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Първо Борисов упрекна Радев, че мълчанието му по темата за Навални е оглушително и го призова да реагира, а малко по-късно президентът коментира, че Борисов само се прави на радетел за демокрация.

По-рано тази седмица Борисов излезе с реакция по казуса с Навални след като изчака позициите на ЕС, САЩ и другите западни страни. Позицията му беше много обрана. Руското посолство не коментира думите му, а просто го тагна.

mediapool.bg