Кламер БГ - Новини: Борисов обеща да изчисти незаконните сметища "един път завинаги"

Борисов обеща да изчисти незаконните сметища "един път завинаги"

България

|
Нед, 24 Ян 2021г. 11:54ч.
Борисов обеща да изчисти незаконните сметища "един път завинаги"

Два месеца преди края на управленския си мандат премиерът Бойко Борисов поиска справка за всички нерегламентирани сметища в страната и обеща те да бъдат изчистени "един път за винаги". Съобщението той направи в неделя, когато посети Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха. Безобразията с нерегламентираните сметища продължават години наред, повсеместно из цялата страна, но от време на време влизат в новините след някой скандал и тогава властите се запретват да търсят виновници или да решават проблема. Повод за сегашното заявление на Борисов е изплувалото огромно сметище при ВЕЦ "Своге" след проливните дъждове миналата седмица.

Верен на практиката си от последните месеци да се крие от медии и неудобни въпроси, премиерът посети координационния център в МОСВ и изрецитира монолога си пред свои подчинени, след което правителствената пресслужба тиражира информацията.

Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната.

"Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток", обяви министър-председателят.

Тъй като там нямаше журналисти, никой не го попита защо всичко това не е сторено досега.

Премиерът отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ "Своге".

Министър-председателят каза още, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. Изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.

По-рано тази седмица МОСВ съобщи, че през миналата година 75 кмета са глобени за общо четвърт млн. лв. заради незконни сметища на техни територии. От ековедомството напомниха, че отговорността за контрола върху управлението на отпадъците е изцяло на местните власти и на кметовете. Очевидно обаче сегашната система на контрол и санкции не работят.

"На мониторите да ги наблюдаваме и да се реши този проблем. Тежи им да си удължат километрите до най-близкото депо, затова - санкции", каза премиерът на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро по време на посещението в Националния координационен център към МОСВ.

Центърът е създаден с цел да се овладее незаконния внос на отпадъци и да се осъществява координация между всички контролни органи, включително митниците, Гранична полиция и РИОСВ.

По време на посещението министър Емил Димитров запозна премиера с възможностите на системите за работа. В резултат на дейността на звеното съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. намаля от 11.6 до 1%, съобщи пресслужбата на МС.

Звеното осъществява и координация и наблюдение на комплексните и значими язовири с цел ефективно управление на водните ресурси и превенция на риска от наводнения. Отскоро центърът разшири своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха. През последните няколко месеца центърът беше обновен и разширен с допълнителни зали, беше осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време.

"Знаем във всеки един завод в реално време точно какво се гори", каза министър Димитров.

mediapool.bg