Кламер БГ - Новини: Логично е президентът Радев да се кандидатира за втори мандат, каза негов съветник

Логично е президентът Радев да се кандидатира за втори мандат, каза негов съветник

България

|
Нед, 24 Ян 2021г. 15:34ч.
Логично е президентът Радев да се кандидатира за втори мандат, каза негов съветник

"Логично е президентът Румен Радев да се кандидатира за втори мандат и смятам, че ще го направи. Той доказа, че в България политика може да се прави по друг начин", заяви проф. Александър Маринов от Стратегическия съвет към президента в неделя пред БНР. От думите му стана ясно, че Радев няма да прави партия, каквито слухове периодично изплуваха по време на мандата му.

Маринов подчерта, че държавният глава е имал добри 4 години и се ползва с висока обществена подкрепа:

"Когато имаш такава подкрепа от гражданите, тя винаги може да се организира по определен начин, но това не означава, че трябва да се прави партия или някаква друг политическа организация. Това са различни неща".

Президентските избори са през есента на тази година, след като в началото на април ще се проведат парламентарни.

Румен Радев е политикът с най-висок рейтинг в България. Макар да бе издигнат и подкрепен от БСП, през 2020 г. президентът зае страната на дясната извънпарламентарна опозиция и граждански групи в протестите им срещу корупцията и исканията за оставки на правителството и главния прокурор.

Премиерът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ разглеждат Радев като основен политически противник, но засега не е ясно кого ще изправят срещу него на президентските избори.

По думите на проф. Маринов конфликтът на президента с изпълнителната власт не е самоцелна задявка или лична кавга, а принципно различие относно начина, по който се управлява България, и резултатите от управлението.

Във връзка с представения преди дни Стратегически документ и предложението за нов модел на управление проф. Маринов коментира, че това е план и вече са работи по редица стъпки, които визират конкретни стъпки за преодоляване на констатираните "недъзи":

"Ще има ново, по-конкретно ниво, което стъпва на Стратегическия документ".

Той коментира, че на политическия терен в България не се вижда "играч", който би могъл да промени начина, по който функционира държавата:

"Очевидно към момента няма такъв готов и силен играч, но има силно желание от страна на гражданите да намерят ново политическо представителство в лицето на партии и политици, които да започнат промяната. Тази промяна няма да е нито бърза, нито лесна, но трябва да започне. ... Това е процес и той започва, независимо дали президентът го иска, или - не. Това е въпрос на тенденции в българското общество, а не е нещо, което се е ограничило в тези няколкостотин квадратни метра между президентството и изпълнителната власт".

Според него недоволството в обществото не е затихнало и то не се е примирило с начина на управление.

mediapool.bg