Кламер БГ - Новини: Пентагонът ще поиска 170 млрд. долара за оръжия

Пентагонът ще поиска 170 млрд. долара за оръжия

Свят

|
Съб, 11 Март 2023г. 19:12ч.
Пентагонът ще поиска 170 млрд. долара за оръжия

Пентагонът ще поиска 170 млрд. долара за оръжия

Военнното министерство на САЩ ще поиска 170 млрд. долара за попълване на арсенала си, след като прехвърли част от оръжията на Украйна и закупи ракети с голям обсег, които биха били необходими в случай на конфликт с Китай, съобщава агенция Bloomberg.

Общо76.8 млрд. долара ще отидт за въоръжаване на военноморските сили и морската пехота, други 61 млрд. долара за военновъздушните сили, включително космическите сили, а 24.4 млрд. долара за сухопътните войски.

Искането ще бъде отправено на 13 март, като част от оповестяването на информацията за финансовата 2024 година.

Mинистерството на отбраната на САЩ ще поиска около 300 млрд. долара за закупуване и разработване на нови оръжия през следващата година.

По данни на Bloomberg военното министерство планира да закупи 28 многоцелеви ракетни системи (MLRS) HIMARS и 5016 ракети за тях, 541 противотанкови ракетни системи Javelin, 831 ракети въздух-въздух за изтребителите, 91 противокорабни ракети с голям обсег за ВМС, както и нова версия на преносимата зенитно-ракетна система Stinger за удари по безпилотни самолети и други нисколетящи въздушни цели.

Пентагонът ще отпусне и 3.7 млрд. долара за създаване на нова междуконтинентална балистична ракета Sentinel, 3 млрд. долара за бомбардировач B-21 и 2,3 млрд. долара за подмяна на изтребителите F-22.

Миналата година Сенатът на САЩ прие бюджет за отбрана в размер на 858 млрд. долара за 2023 г. Средствата ще бъдат използвани за поръчки, изследвания, дейности в областта на ядрената енергетика, експлоатация и поддръжка на въоръжението.

mediapool.bg