Кламер БГ - Новини: Управляващи в Германия искат ЕС да обяви иранската Революционна гвардия за терористична организация

Управляващи в Германия искат ЕС да обяви иранската Революционна гвардия за терористична организация

Свят

|
Нед, 12 Март 2023г. 10:13ч.
Управляващи в Германия искат ЕС да обяви иранската Революционна гвардия за терористична организация

Управляващи в Германия искат ЕС да обяви иранската Революционна гвардия за терористична организация

Съпредседателят на управляващата Германска социалдемократическа партия Ларс Клингбайл разкритикува остро Техеран за наложена присъда на млада студентка и призова иранската Революционна гвардия да бъде включена в списъка на ЕС с терористичните организации, предаде ДПА.

"Иранската Революционна гвардия трябва да бъде включена от Евросъюза в списъка с терористичните организации", каза Клингбайл в интервю за изданията от германската медийна група "Функе", публикувано днес.

Германският политик каза, че е изключително потресен от присъдата срещу Самане Асгари, млада студентка по инженерни науки, за която той лично се застъпи още през януари.

"Иранският режим я осъди на 18 години и три месеца затвор въпреки напълно безпочвените обвинения срещу нея", каза Клингбайл. Смелите иранки, които протестират от месеци, не искат нищо повече от равноправие, право сами да определят живота си и политически свободи, каза той и призова Асгари незабавно да бъде освободена.

Революционните гвардейците са елитните въоръжени сили на Иран. Подразделението е създадено след Ислямската революция през 1979 г., а задачата му е да предотвратява преврати и да брани държавната идеология.

То все повече е подложено на критики заради участието си в потушаването на неотдавнашните вълнения в Иран, демонстрирайки твърдата ръка, с която властта управлява.

Избухването на протести в цялата страна през септември беше предизвикано от смъртта на иранската кюрдка Махса Амини след полицейско задържане за нарушаване на строгите ислямски правила за облеклото на жените в Иран.

Режимът в Техеран отговори с репресии срещу демонстрациите, включително с наскоро извършени екзекуции на протестиращи.

През януари депутатите в Европарламента приеха необвързваща резолюция, в която се настоява Революционната гвардия да бъде включена в списъка на ЕС с терористичните организации.

mediapool.bg