Кламер БГ - Новини: Военният конфликт в Либия ескалира

Военният конфликт в Либия ескалира

Свят

|
Нед, 07 Апр 2019г. 19:07ч.
Военният конфликт в Либия ескалира

Военният конфликт в Либия между силите на местния военен командир Халифа Хафтар и подкрепяното от ООН правителство в Триполи екскалира през уикенда.

В неделя вечерта световните агенции съобщиха, че бунтовниците на Хафтар са нанесли въздушни удари срещу предградие на Триполи, а подкрепяното от ООН правителство е обещало ответни действия.

Офанзивата срещу либийската столица заплашва да хвърли страната в гражданска война. До момента конфликтът е взел 21 жертви.

Богатата на петрол Либия е раздирана от междуособици, след като подкрепяните от НАТО бунтовници през 2011 г. свалиха от власт и по-късно убиха диктатора Муамар Кадафи. От години две съперничещи си администрации и въоръжени групировки си оспорват властта в страната. Няколкото опита да се намери мирно решение на конфликта се провалиха.

След кратка пауза през изминалата нощ бойните действия в столицата – между Либийската национална армия на Хафтар и международно признатото Правителство на националното единство, бяха подновени.

Силите, лоялни на либийския командир Халифа Хафтар, започнаха офанзива срещу столицата Триполи. Тя се забави заради ожесточени сражения с проправителствените групировки, съобщи Франс прес.

Междувременно, мисията на ООН в Либия призова за двучасово примирие в южната част на Триполи, за да бъдат евакуирани ранените в конфликта, без да посочва конкретни цифри.

Сред неколкочасова пауза през нощта боевете бяха подновени в неделя сутринта южно от столицата, главно в Уади Раби и в периметъра около международното летище на Триполи, на 30-ина километра от града.

Военновъздушните сили на Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж са нанесли серия от удари по позиции на силите на Хафтар в района на летището, като впоследствие и Хафтар съобщи, че неговите сили са нанесли първи въздушен удар по предградие на столицата.

Говорителят на въоръжените сили на правителството на Сарадж обяви в неделя началото на контраофанзива за "разчистване на всички градове" от "нелегитимните сили", имайки предвид милициите на Хафтар. Операцията е наречена "Вулкан на гнева".

Междувременно, американската армия обяви, че изтегля временно някои от частите си в Либия на фона на сблъсъците в Северноафриканската страна, съобщава АФП.

"Заради несигурната ситуация в Либия, контингентът американски военни, които подпомагат американо-африканското командване, временно ще бъдат дислоцирани от страната в отговор на опасения за сигурността", се посочва в изявление на Пентагона. В него обаче не се посочва какъв брой военен персонал ще бъде изтеглен от Триполи.

Американо-африканското командване, чиято централа е в германския град Щутгарт, обяви, че мисията му в Либия включва "военна подкрепа на дипломатическите мисии, антитерористични дейности, укрепването на партньорството и подобряване на сигурността в региона".

Посолствата в размирната държава също започнаха евакуация на своите служители. България няма дипломатически персонал в страната.

Индия отзова контингент от 15 миротворци, а италианската енергийна компания "Ени" поиска съдействие за евакуацията на целия си персонал в страната.

mediapool.bg