Кламер БГ - Новини: Американският вътрешен министър подаде оставка

Американският вътрешен министър подаде оставка

Свят

|
Пон, 08 Апр 2019г. 08:03ч.
Американският вътрешен министър подаде оставка

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен напуска поста си, съобщиха световните агенции, цитирайки съобщение в Туитър на президента Доналд Тръмп.

”Искам да ѝ благодаря за работата”, добави президентът на САЩ.

Изпълняващ длъжността министър на вътрешната сигурност ще стане Кевин МакАлинън, директор на американската Служба за митническа и гранична охрана.

”Уверен съм, че той ще се справи отлично”, добави Тръмп.

Според неофициална информация президентът е бил недоволен от министъра и заради липсата ѝ на достатъчно твърда позиция за строежа на стената по границата с Мексико и депортирането на нелегални мигранти.

Американски медии съобщиха още през ноември миналата година, че Тръмп има намерение да се раздели с Нилсен.

В писмото за оставката на Кирстен Нилсен няма нищо скандално, за разлика от други оставки на членове на администрацията на президента Доналд Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.

"Реших, че това е подходящият момент да се оттегля", пише Нилсен, като подчертава постигнатият напредък в реформата на вътрешната сигурност в съответствие с новите изисквания.

"Надявам се следващият министър да има подкрепата на Конгреса и съдилищата за поправяне на нормативната уредба, която пречеше на нашите възможности да гарантираме напълно сигурността на границите на Америка" и за разделението в обществото.

Между Нилсен и Белия дом имаше напрежение почти от момента на встъпването й в длъжност през 2017 г., защото тя се смяташе за противник на някои от най-твърдите антиимиграционни мерки, подкрепяни от президента и негови съветници.

Самата тя е била все по-недоволна от това, което е смятала за липса на подкрепа от други министерства и за намеса на президентските съветници, съобщават източници на АП в администрацията на САЩ.

mediapool.bg