Кламер БГ - Новини: Пенсионерите ще получат добавка от 50 лв. и през април

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лв. и през април

България

|
Ср, 27 Ян 2021г. 18:02ч.
Пенсионерите ще получат добавка от 50 лв. и през април

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите и през април, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на заседание на социалната комисия в Народното събрание.

Добавките, които по разпореждане на премиера Бойко Борисов се раздават от лятото насам с цел пенсионерите да посрещнат кризата, трябваше да са в сила до март тази година. Докато беше болен от Covid-19, премиерът дори излезе с оферта, че ако ГЕРБ спечели изборите, парите ще се отпускат до края на пандемията. Сега става ясно, че със сигурност добавката ще се получава от всички пенсионери поне още един месец.

Сачева припомни, че през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300.01 лв. до 369 лв. ще получат и еднократна добавка за храна в размер на 120 лв. Предстои да се уточни дали тези пенсионери ще получат и добавката от 50 лева.

Сачева взе отношение и по темата с недоволството на бизнеса заради забавените плащания по различни мерки за подкрепа в пандемията.

До 31 януари ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката "Запази ме", каза социалният министър.

По думите на Сачева компенсациите на работниците и служителите се изплащат много интензивно, вече са платени 10 млн. лв. на 39 000 работници и служители. По-голяма част от тях са ресторантьори и от питейни заведения. Общо кандидатствалите са над 42 000, като на около 3000 души обезщетението е отказано по различни причини. Най-често кандидатът не е отговорял на условията и на кода за икономическа дейност.

От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75% от осигурителния доход на работниците и служителите.

Сачева обясни, че забавянето при плащанията се дължи на това, че парите се превеждат директно на работниците и служителите. Често има сбъркани документи, неподадени декларации, сгрешени банкови сметки, обясни социалният министър.

Около 35 000 са регистрираните безработни от хотелиерство и ресторантьорство от началото на извънредното положение, каза още министър Сачева. По думите й протестът е разбираем, защото хората очакват да започнат работа веднага. Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. Подкрепата изсветли една трета от работните места, но не можа да реши напълно този проблем, допълни тя.

Деница Сачева посочи още, че част от мерките като "60/40" ще продължат до септември тази година, тъй като прогнозите са, че октомври ще е първият месец, в който ще започнем да излизаме от кризата. Но сектори като хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, особено ресторантите и нощните заведения, ще продължат да бъдат подкрепяни с мерки до началото на 2022 г., защото дълго време са били затворени, каза още министър Сачева.

mediapool.bg