Кламер БГ - Новини: Предпоследно: 10% ръст на пенсиите плюс 60 лв., но със забавяне

Предпоследно: 10% ръст на пенсиите плюс 60 лв., но със забавяне

България

|
Пет, 24 Юни 2022г. 18:44ч.
Предпоследно: 10% ръст на пенсиите плюс 60 лв., но със забавяне

Сн. БГНЕС

Два дни след падането на правителството и блокирането на работата на парламента законодателната дейност на депутатите се отпуши и те ускориха приемането на актуализацията на държавния бюджет, както и на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и здравната каса. Пенсиите за трудова дейност ще се увеличат с 10% от 1 юли, а Covid добавката от 60 лв. ще се включи допълнително в плащането, реши бюджетната комисия в петък, която прие на второ четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване във варианта на сваленото правителство.

Има обаче голям риск увеличението да не бъде получено на 7 юли с пенсиите за месеца, а с известно забавяне заради незавършената навреме парламентарна процедура и необходимото на НОИ технологично време.

Текстовете предстои да бъдат окончателно гласувани в пленарна зала следващата седмица. Те ще влязат в сила само ако бъде одобрена и актуализацията на държавния бюджет, за което политическите сили дават положителни уверения.

Отхвърлени бяха алтернативните варианти за увеличение на пенсиите – на ГЕРБ и ДПС.

Приетият вариант предвижда всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременяват, считано от 1 юли 2022 г., с 10%. Допълнителните суми (т.нар. Covid добавки в размер на 60 лв. на месец) и индивидуалните компенсаторни суми се включват в размера на получаваната пенсия след прилагане на осъвременяването с 10%. Добавката от 60 лв. ще важи и за бъдещите пенсионери.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26.2%). Максималната обаче се вдига значително по-сериозно - от 1 500 лв. на 2 000 лв. (увеличение от 33.3%) от 1 юли, а от 1 октомври - на 3 400 лева.

Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличава от 170 лв. на 247 лв. (45.3%) от 1 юли 2022 година.

От 1 октомври тази година се прие преизчисляване на пенсиите, което ще вдигне дохода на около 717 000 пенсионери с отдавна отпуснати и по-ниски пенсии. Тези хора ще получат средно увеличение от 136 лв., като пенсиите на някои от тях ще нараснат с 200-300 лв. Например лице с индивидуален коефициент 1.6 и 33 години стаж, пенсионирало се преди 2008 г. с 215 лв. пенсия, сега получава 383 лв., а след 1 октомври ще взима 636 лв.

Преизчислението ще става по модифицираното швейцарско правило - с процент, равен на по-голямата стойност между стойността на нарастването на средния осигурителен доход за страната и инфлацията през предходната година.

След увеличението от 1 юли средната пенсия се очаква да стане 666 лв., а от 1 октомври – 718 лв.

Отхвърлени бяха идеите на ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ предложи увеличението на пенсиите от 1 юли да е с 15% плюс запазване на добавката от 60 лв. като отделно плащане до края на годината. Преизчислението от 1 октомври обаче трябваше да отпадне, защото според партията на Бойко Борисов е несправедливо. ГЕРБ предложи още максималната пенсия да не нараства над 2000 лв. Във варианта на ДПС пенсиите трябваше да се увеличат с 14% от 1 юли. Отделно бе разписана 120 лв. добавка за пенсиите под линията на бедност от 413 лв. до края на годината и 60 лв. добавка за останалите. Отхвърлени бяха също предложенията на Любомир Каримански от ИТН и Георги Ганев от ДБ максималната пенсия от 1 октомври да бъде съответно 2200 лв. и 2500 лв.

От дебат в пленарна зала по-рано през деня стана ясно, че има голям риск разплащането на гласуваното увеличение да се забави и на 7 юли хората да получат само записания и към този момент в закона 6.1% ръст, а добавките от 60 лв. да бъдат спрени. При този сценарий по-голямото увеличение ще бъде платено или допълнително на нова дата през юли, или с августовските пенсии.

"Българските пенсионери със сигурност ще получат увеличени пенсии през юли", увери Искрен Арабаджиев, депутат от "Продължаваме промяната" и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика."Не се прие скъсяването на сроковете за подаване на предложения между първо и второ четене. В крайна сметка процедурата се изнесе с няколко дни напред. Въпреки това трябва да успокоим пенсионерите, че от 1 юли със сигурност ще получат увеличение на пенсиите с 6.1%. В рамките на юли, като второ плащане или най-късно през август, ще получат финалното увеличение, което ще приеме в крайна сметка Народното събрание", добави Арабаджиев.

От ДПС и ГЕРБ обвиниха управляващите за забавеното обсъждане на бюджетите, но увериха, че в крайна сметка ще бъде приет по-голям ръст на пенсиите и никой няма да бъде ощетен. "Никой няма да загуби по никакъв начин увеличението си", коментира Хасан Адемов от ДПС. "Няма да има ощетени пенсионери", заяви и Деница Сачева от ГЕРБ. Според нея забавянето се дължи на управляващите и начина, по който са организирали процедурата по актуализация на държавния бюджет в парламента, а не на саботаж от страна на опозицията.

Актуализацията на бюджета ще бъде разгледана от бюджетната комисия в понеделник, а след това трябва да бъде гласувана и в пленарна зала.

mediapool.bg