Кламер БГ - Новини: Пекин заплашва с ответни мерки срещу наложените ограничения на пътуванията от Китай

Пекин заплашва с ответни мерки срещу наложените ограничения на пътуванията от Китай

Коронавирус

|
Вт, 03 Ян 2023г. 14:38ч.
Пекин заплашва с ответни мерки срещу наложените ограничения на пътуванията от Китай

Пекин заплашва с ответни мерки срещу наложените ограничения на пътуванията от Китай

Пекин се възмути от изискванията за тестване за КОВИД-19, наложени на пътниците от Китай, и заплаши с контрамерки срещу прилагащите ги страни, сред които са САЩ и няколко европейски държави, съобщи Асошиейтед прес.

"Вярваме, че ограниченията за влизане, приети от някои държави, насочени към Китай, нямат научна основа, а някои прекомерни практики са още по-неприемливи", заяви на брифинг говорителката на външното министерство Мао Нин.

„Твърдо се противопоставяме на опитите за манипулиране на мерките за КОВИД и използването им за политически цели и ще предприемем контрамерки въз основа на принципа на реципрочност", каза тя.

Тази седмица Австралия и Канада се присъединиха към нарастващия списък на държавите, които изискват от пътуващите от Китай да си направят тест за КОВИД-19 преди да се качат на борда на самолета, тъй като Китай се бори с общонационалната епидемия от коронавирус, след като внезапно облекчи ограниченията, които бяха в сила през по-голямата част от пандемията.

Други държави, включително САЩ, Великобритания, Индия, Япония и няколко европейски държави, обявиха по-строги мерки по отношение на коронавируса за пристигащите от Китай на фона на опасенията поради липсата на данни за инфекциите в Китай и страховете от възможността за разпространение на нови варианти на коронавируса.

Китай, който през по-голямата част от пандемията прилагаше стратегията за "нулев КОВИД", която налагаше строги ограничения, целящи унищожаването на вируса, внезапно смекчи тези мерки в началото на декември.

Преди това китайските власти съобщиха, че от 8 януари пристигащите от чужбина вече няма да трябва да минават през карантина при пристигането си в Китай.

mediapool.bg