Кламер БГ - Новини: Патова ситуация в Македония: ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократите с изравнени резултати

Патова ситуация в Македония: ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократите с изравнени резултати

Свят

|
Пон, 12 Дек 2016г. 12:01ч.
Патова ситуация в Македония: ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократите с изравнени резултати

Управляващата в Македония консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ спечели предсрочните избори с много малко преднина пред опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). Така се очаква патова ситуация, която да проточи продължаващата вече две години политическа криза, съобщиха информационните агенции.

Дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски е спечелила 37.96% от гласовете и се очаква да има 41 депутати в новия парламент, а СДСМ на Зоран Заев е получила 36.65% или 49 депутати.

Четири партии си разделиха албански гласове. ДСИ взе малко над 7 процента, а новото Движение БЕСА - малко под 5%. След тях са другите албански партии - ДПА и Алианса за албанците, които имат около 2.7 - 3 на сто.

Всички политически формации, участващи в изборите, определиха вчерашният вот като "свободен, демократичен и честен", въпреки че по време на изборния ден имаше съобщения за нарушения. Държавната избирателна комисия съобщи, че активността на гласоподавателите е рекордна за последните години - 64 процента.

И двете основни коалиции, претендиращи за властта в Република Македония обявиха малко след края на изборния ден, че те са победители в битката за спечелването на доверието на избирателите. Привържениците на Социалдемократическия съюз на Македония и лидерът му Зоран Заев се събраха на митинг пред сградата на правителството в Скопие.

”Режимът падна. Целият свят трябва да разбере, че днес пишем история", заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев пред симпатизанти, които се събраха пред сградата на правителството в Скопие.

Никола Груевски заяви от своя страна, че неговата партия е победила.

"ВМРО-ДПМНЕ е победителят на тези избори. Днес ВМРО-ДПМНЕ спечели, но спечели и Македония", заяви той пред привърженици в Скопие.

Близо 1.8 милиона души имаха право да изберат 123-ма депутати в еднокамарния парламент. Три места са запазени за македонците, живеещи зад граница, но поради ниската активност на гласувалите зад граница, парламентът този път ще остане само със 120 депутати.

Страната е обхваната от хаос от февруари 2015 г., когато опозицията обвини тогавашния премиер Николаа Груевски и неговия началник на контраразузнаванетов в подслушването на над 20 хиляди души.

Груевски от своя страна обвини Заев в заговор за преврат и предизвикване на политически криза.

По силата на постигнато с посредничеството на ЕС споразумение за излизане от кризата македонските политици се договориха миналата година за предсрочни парламентарни избори, както и да назначат специален прокурор, който да разследва скандала.

Изборите бяха отлагани два пъти, след като опозицията ги бойкотира, настоявайки за мерки, които да обезпечат свободно и честно гласуване.

mediapool.bg