Кламер БГ - Новини: Патова ситуация с избора на нов кмет на столичния "Красно село"

Патова ситуация с избора на нов кмет на столичния "Красно село"

България

|
Четв, 09 Март 2023г. 16:05ч.
Патова ситуация с избора на нов кмет на столичния "Красно село"

Патова ситуация с избора на нов кмет на столичния

Столичният общински съвет изпадна в патова ситуация по въпроса кой да бъде избран за временен кмет на столичния район "Красно село". Досегашната кметица Росина Станиславова беше отстранена, след като съдът постанови, че е била в конфликт на интереси. На заседанието си в четвъртък Столичният общински съвет трябваше да избере кой да поеме управлението на района до края на мандата, който изтича през есента.

След над тричасови дебати общинарите така и не избраха заместник на Станиславова, въпреки че имаше две предложения. От "Демократична България" номинираха общинския съветник Борис Милчев, а от БСП общинаря Николай Николов. Според председателя на общинския съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) обаче тези предложения противоречат на закона, тъй като той изисква в подобна ситуация за мястото да бъде избран един от заместник-кметовете, а не общински съветник. На същото мнение беше и независимият общинар и бивш съдия Методи Лалов, който в началото на мандата беше председател на групата на "Демократична България".

Въпреки опасенията за законово нарушение номинациите на общинските съветници бяха подложени на гласуване, но не събраха достатъчно гласове.

Методи Лалов предложи компромисното решение да се гласуват по азбучен ред кандидатурите и на тримата заместници на Станиславова - Веселин Кирев, Николай Веселинов и Албена Белянова. В крайна сметка решението беше отложено за извънредна сесия на общинския съвет за след една седмица.

Докато бъде избран заместник на Станиславова, районът на практика е без управление. Причината е, че тя е назначила за временно изпълняващ длъжността един от замествиците си - Николай Веселинов. Според общинарите обаче заповедта за назначавено му за временно изпълняващ е незаконна, тъй като Станиславова нямала право да подписва подобен документ.

Преди провала на гласуването три часа общинарите водиха дебат на тема кой носи отговорност за управлението на Росина Станиславова, което всички определят като лошо. Според ГЕРБ тя трябва да бъде поета от "Демократична България", които издигнаха Станиславова за районен кмет преди повече от три години. От опозицията пък на няколко пъти повториха, че са снели доверието си от районния кмет преди години и още когато се разбра, че тя си е дала 10 000 лева за управлението на проект, изпълняван по района.

През февруари Върховният административен съд осъди окончателно за конфликт на интереси Росина Станиславова, а на 1 март правомощията ѝ бяха прекратени от Общинската избирателна комисия. Конфликтът на интереси, потвърден от съда, бе установен от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) преди две години, която откри, че в качеството си на кмет Станиславова е сключила договор с дъщеря си. Стойността на договора е 280 лева.

Отделно КПКОНПИ я глоби с 15 000 лв., тъй като се е назначила за ръководител на европейски проект и е взела 9800 лв. по програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". Станиславова отказа да върне парите, защото е работила за тях. "Демократична България", която я издигна за кмет, сне доверието си от нея и дари за благотворителност същата сума. По това решение на антикорупционната комисия все още тече дело.

mediapool.bg