Кламер БГ - Новини: Изпратени са документите за екстрадицията на убиеца от "Соло"

Изпратени са документите за екстрадицията на убиеца от "Соло"

България

|
Четв, 09 Март 2023г. 17:38ч.
Изпратени са документите за екстрадицията на убиеца от "Соло"

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е изпратила документите за екстрадицията на осъдения за убийствата пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров на държавното обвинение на Узбекистан. България има договор за правна помощ и книжата са съобразени с него.

Тодоров бе арестуван преди няколко дни при опит да се качи на самолет на летището в Ташкент. Той бе проверен заради фалшив документ за самоличност. След справка с МВР бе установено, че става дума за човека, издирван от Интерпол от десет години.

У нас Тодоров е осъден на доживотен затвор без право на замяна заради убийствата на Кирил Въжаров и Васил Александров. Престъпленията бяха извършени през 2009 г. пред столичната дискотека "Соло" след скандал между две младежки компании. Убитите бяха намушкани с нож в гръб, а трети техен приятел бе ранен, но оцеля.

Тодоров бе оправдан на първа инстанция от съдебен състав под председателството на бившата съдийка Румяна Ченалова. Решението не бе взето единодушно – младшият съдия от състава и един от заседателите бяха на особено мнение. След това и апелативният и върховният съд го признаха за виновен, но той вече бе в неизвестност.

mediapool.bg