Кламер БГ - Новини: Партията на Стефан Янев ще се казва “Български възход“

Партията на Стефан Янев ще се казва “Български възход“

България

|
Съб, 30 Апр 2022г. 09:44ч.
Партията на Стефан Янев ще се казва “Български възход“

Партията на Стефан Янев ще се казва “Български възход“

“Аз и група мои съмишленици решихме да поставим началото на нова политическа формация, която нарекохме “Български възход“, обяви в събота бившият служебен премиер Стефан Янев, който разкри името на своя политически проект седмица преди нейното учредяване.

Очакванията на социолозите са новата партия да се прицели в проруския, консервативен и националистически електорат, позиционирайки се между БСП и “Възраждане“.

Стефан Янев, който за два месеца беше служебен министър в настоящето правителство, обяви, че партията му няма за цел изваждането на страната от НАТО и ЕС, но ще поддържа различни позиции от западните партньори на страната. Янев беше противник на разполагането на войски от партньорските държави в България.

С позиция във фейсбук той обяснява защо е избрано това име за партията.

“Защо “Български“?!Защото България е нашата Родина! Защото нашата отговорност е пред България и пред бъдещето на българските деца! Защото България е държава с хилядолетна история, успяла да запази своето име през превратностите на времето. Наш дълг е да продължим да го отстояваме и занапред!“, пише той.

Думата “Възход“е избрана, защото е време да се спре да се говори за “стабилност“ и “устойчивост“, а развитие напред.

“Стабилност и устойчивост на какво?! На мизерията?! На ниските доходи?! На унизеното ни национално достойнство?! На социалния разпад?! На имитацията на демокрация?!

Време е да заговорим за ново начало! Време е да си кажем, че безвремието, в което живеем и което ни е приковало на дъното, трябва да приключи. А това може да стане само тогава, когато спрем да мислим, че безобразията на компрометирания политически елит са наша съдба, срещу която сме безсилни. Време е да приемем, че не заслужаваме нищо по-малко от непрекъснато развитие напред“, казва Янев.

Събрание на Инициативния комитет на “Български Възход“ ще се проведе на 5май от 10.30 часа в конферентната зала настоличен хотел.

От прокламирането на новата партия се разбира, че Стефан Янев ще се фокусира върху социални проблеми като ниските доходи, демографската криза, инфлацията и икономиката.

“Икономиката не функционира пълноценно. Няма предвидимост по отношение на правилата. Липсват подходящи условия за развитие и реализация на частната инициатива. Доходите продължават да бъдат унизително ниски, а високите нива на инфлация ги обезценяват още повече. Ставаме все по-бедни, а животът – все по-скъп.Социалната система е пред колапс“, констатира Янев.

mediapool.bg