Кламер БГ - Новини: До юни трябва да е ясно как може да бъде разследван Гешев

До юни трябва да е ясно как може да бъде разследван Гешев

България

|
Съб, 30 Апр 2022г. 12:56ч.
До юни трябва да е ясно как може да бъде разследван Гешев

До юни трябва да е ясно как може да бъде разследван Гешев

До края на юни тази година управляващите трябва да са готови със законопроекта за ефективното разследване на главния прокурор, а до януари следващата година този закон трябва да стане действащ. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова в събота по време на научната конференция “30 години България в Съвета на Европа“

Въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор и отчетност на прокуратурата е условие за отпускане на 12.6 милиарда лева от Европейската комисия по българския План за възстановяване и устойчивост.

В началото на апри премиерът Кирил Петков съобщи, че магистратът, на когото ще бъде възлагано да разследва главния прокурор, ще бъде избиран измежду съдиите. Разследващият съдия трябва да бъде избиран измежду съдии с достатъчно висок ранг и опит със сложни наказателни дела.

Основният проблем пред реализирането на тази постановка е конституционният монопол на прокуратурата върху наказателното преследване. Не е ясно дали конституцията може да бъде заобиколена по някакъв начин. Ако управляващите решат да правят това, разследващият съдия трябва временно да бъде преназначаван като прокурор, за да може да влезе в конституционната роля на разследващ магистрат.

Идеята, че съдия трябва да разследва главния прокурор не е нова и е описана от Mediapool преди повече от две години. Още тогава бе ясно, че в българската ситуация успешно разследване срещу най-силната фигура в съдебната система може да има само орган, който е поставен извън прокуратурата, защото нищо друго няма да генерира доверие в обществото.

Поради липсата на конституционно мнозинство управляващата коалиция трябва да се опита да въведе реформата с промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. В противен случай се тръгва на дълги и несигурни преговори с ГЕРБ и ДПС.

Въпросът за това кой може да разследва шефа на прокуратурата е ключов за България още от времето, в което главен прокурор бе Никола Филчев. Безконтролността на тази фигура бе констатирана от Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България" през 2009 година.

Въпреки това, в продължение на 10 години трите правителства на ГЕРБ направиха всичко по силите си, за да запазят статуквото, като получиха голяма подкрепа за това от ДПС и БСП.

Под натиска на Брюксел ГЕРБ предприе реформа с въвеждането на "независим" прокурор, който да може да разследва Иван Гешев, но тя катастрофира в Конституционния съд.

mediapool.bg