Кламер БГ - Новини: Партията на Путин печели регионалните избори, но Навални пробива в Сибир

Партията на Путин печели регионалните избори, но Навални пробива в Сибир

Свят

|
Пон, 14 Септ 2020г. 16:00ч.
Партията на Путин печели регионалните избори, но Навални пробива в Сибир

Управляващата партия "Единна Русия" е на път да спечели множество победи на регионалните избори, но и да понесе някои неуспехи, след като поддръжници на критика на Кремъл Алексей Навални постигат необичайни победи в градски съвети в Сибир, съобщи Ройтерс.

Проведените в неделя избори бяха внимателно наблюдавани за признаци на протестен вот срещу управляващата партия, която подкрепя президента Владимир Путин в момент, когато има недоволства заради продължаващото от години намаляване на заплатите и справянето на властите с пандемията от коронавирус.

Изборите също така се състояха след подозираното отравяне на Навални, който насърчаваше стратегия за тактическо гласуване и издигна десетки кандидати за градски съвети в Сибир.

Официални предварителни резултати показват, че подкрепяни от Путин прокремълски политици са на път да постигнат категорични победи на изборите за губернатори на Коми, Татарстан, Камчатка и над 12 други региона. Председателят на "Единна Русия" Дмитрий Медведев заяви, че партията се е представила успешно на изборите, посочва ТАСС.

Поддръжници на Навални обаче отбелязаха необичайни победи в гласуванията за градски съвети в Новосибирск и Томск, където "Единна Русия" изглежда губи мнозинството си в общинската управа.

И двамата кандидати от лагера на Навални са избрани в общинското законодателно събрание на сибирския град Томск, където се предполага, че е бил отровен в разгара на предизборната кампания, предаде Франс прес.

Според предварителните резултати от вчерашните местни избори, публикувани на сайта на регионалната избирателна комисия, Андрей Фатеев и Ксения Фадеева са начело в листите в два избирателни окръга.

Партията на Кремъл "Единна Русия" обаче печели изборите в сибирския град с 24,46 на сто от гласовете, уточнява АФП.

Нейният резултат обаче е доста по-слаб от представянето й през 2015 г., когато получи 52 процента, отбелязва АФП.

Кандидатите на "Единна Русия" печелят в едва 9 избирателни окръга от 27, оставяйки останалите места за други политически формации.

В Томск, както и другаде в Русия, "Фондът за борба с корупцията" на Навални призова за "умен вот", с други думи за гласуване за онзи опозиционен кандидат, който има най-добри шансове за победа над прокремълския кандидат.

"Нанесохме тежък удар на "Единна Русия", каза Фадеева пред АФП и добави, че "митът, че опозицията не може да събере повече от 2-3 процента от гласовете, е разбит".

В Новосибирск - третия по брой на населението руски град и най-големия в Сибир, където Навални провеждаше кампания преди предпалагаемото си отравяне - негови кандидати спечелиха в пет избирателни окръга.

Сред тях е и местният ръководител на партийните му структури Сергей Бойко. Той води кампания едновременно срещу "Единна Русия", която загуби мнозинството си, и срещу Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), обвинявана в съглашателство за разделяне на властта с партията на Кремъл.

"От "Единна Русия" бяха избрани 22 кандидати, спрямо 33 на предишните избори, а от комунистите - 8, при 15 преди това. Това е добър резултат", написа Бойко в Туитър.

mediapool.bg