Кламер БГ - Новини: Навални вече става от болничното легло

Навални вече става от болничното легло

Свят

|
Пон, 14 Септ 2020г. 18:29ч.
Навални вече става от болничното легло

Отровеният руски опозиционер Алексей Навални продължава да се възстановява и дори става от болничното си легло, като е вече е напълно откачен от апарата за изкуствена вентилация, съобщи в понеделник в Туитър берлинската болница "Шарите", където най-върлият критик на Кремъл бе настанен след отравяне, за което по-рано през деня стана ясно,че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили, че е с "Новичок".

"Състоянието му продължава да се подобрява. Понастоящем той се раздвижва и може да става от леглото за кратки периоди", съобщиха от здравното заведение, където Навални бе преместен след преговори с болницата в Омск, където бе настанен след като колабира по време на полет от Томск за Москва.

Германското правителство обяви по-рано през деня, че лаборатории в Швеция и Франция, независимо една от друга са потвърдили, че Навални е бил отровен с разработения по съветско време нервнопаралитичен агент "Новичок".

"Подновяваме призива към Русия да изясни станалото", призова в комюнике говорителят на кабинета Щефен Зайберт.

Той отбеляза, че това отравяне е "тежко нарушение" на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Германска военна лаборатория вече даде на 3 септември заключение, според което 44-годишният Навални е отровен с това силно вещество. Русия обаче оспори резултата.

"Правителството на Германия отправи молба и към други европейски партньори - Франция и Швеция, - да направят независима проверка на германските доказателства въз основа на нови проби, взети от Навални", пише в комюникето. В текста се посочва, че "резултатите от това изследване в специализирани лаборатории във Франция и в Швеция вече са на разположение и потвърждават германските доказателства".

"Вече три лаборатории са представили по независим начин доказателство, че причината за отравяне на Навални е невротоксично вещество от групата на "Новичок", се отбелязва в комюникето.

Германия е "сезирала Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за проучване на доказателствата по случая Навални", информира говорителят и уточнява, че Конвенцията за забрана на химическите оръжия предвижда по-специално "всички подписали я държави да получава техническа помощ от ОЗХО".

Базираната в Хага организация е "взела проби от Навални и е предприела необходимите мерки, за да бъдат изследвани те в референтни лаборатории на ОЗХО. Поддържаме тесен контакт с европейските си партньори във връзка със следващите етапи", пише в заключение говорителят на германското правителство.

Руската полиция заяви в петък, че би желала да разпита Навални в Германия, от която поиска да й предостави цялото си досие за случая, по-специално анализите на германската военна лаборатория. Руските власти твърдят, че анализите, направени в Русия при хоспитализирането на Навални в сибирския град Омск, преди да бъде преместен в Германия, не са показали наличието на никакви отрови в организма на политика, излязъл от кома на 7 септември.

Макрон обсъдил с Путин ситуацията около Навални

Елисейският дворец съобщи в понеделник за телефонен разговор между президентите на Русия и Франция. По време на разговора Еманюел Макрон изразил безпокойство по повод ситуацията с отравянето на Навални.

Макрон потвърдил, че и френският анализ е доказал отравянето на Навални с "Новичок". Той призовал Путин да "хвърли светлина върху покушението". От Русия се очаква разяснение, надеждно и прозрачно разследване", се казва в съобщението на Елисейския дворец.

Версията на Кремъл за разговора между двамата президенти звучи така: "Подробно бе обсъдена създалата се ситуация по "делото Навални". Владимир Путин подчерта, че голословните и неосновани на каквото и да било обвинения срещу руската страна в дадения контекст са неуместни."

mediapool.bg