Кламер БГ - Новини: Украйна очаква от България единствено помощ за ремонта на техника

Украйна очаква от България единствено помощ за ремонта на техника

България

|
Ср, 04 Май 2022г. 12:08ч.
Украйна очаква от България единствено помощ за ремонта на техника

Украйна очаква от България единствено помощ за ремонта на техника

Украинският посланик в София Виталий Москаленко е депозирал в парламента писмо от украинския президент, който лично потвърждава, че Киев очаква единствено помощ за ремонтирана военна техника, съобщава “24 часа“.

Писмото на Володимир Зеленски е депозирано точно преди парламентарния дебат за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

В сряда около Народното събрание ще има две демонстрации заради гласуването за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна.

Протестът “за“ военната помощ за Украйна ще бъде около служебния вход на Народното събрание, а демонстрантите, които са “против“, се събират пред официалния вход на сградата.

Пленарното заседание по темите за газа и Украйна е насрочено за 15:30 часа. Предвидено е изслушване на премиера Кирил Петков, както и на министъра на енергетиката Александър Николов. Депутатите ще чуят доклад на директорите на енергийните дружества, както и на специалните служби.

В сряда пред бТВ лидерът на парламентарната група на “Продължаваме промяната“ Андрей Гюров заяви, че на този етап няма формулировка България да изпрати оръжия и боеприпаси наУкрайна.

"Затова мандатът е даден под формата на военно-техническа помощ, така че в зависимост от нашите възможности, очаквания и развития на конфликта да може правителството в най-широк мандат да взима правилните решения“, каза той.

"Вече сме провели много коалиционни съвети, обсъждаме тази тема през последната седмица. Мисля, че имаме позиция и стратегия в зала (б.р. на НС) днес, когато точката бъде разглеждана, да може да бъде подкрепена от широко мнозинство по начин, който не застрашава сигурността и стабилността на коалицията и правителството“, заяви Гюров.

Преди седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще напусне коалицията, ако правителството реши за изпрати военна помощ за Украйна. Това означава, че БСП няма да предприеме действия в сряда, каквото и да е решението на Народното събрание. Нинова каза, че е готова да обмисли възможността за ремонт на украинската военна техника в България.

mediapool.bg