Кламер БГ - Новини: Главният прокурор иска да се отмени разпоредбата за съдене на проститутки и просяци

Главният прокурор иска да се отмени разпоредбата за съдене на проститутки и просяци

България

|
Ср, 04 Май 2022г. 12:33ч.
Главният прокурор иска да се отмени разпоредбата за съдене на проститутки и просяци

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е атакувал пред Конституционния съд (КС) разпоредба от Наказателния кодекс, която досега се използваше за съдене на проститутки и просяци, съобщи lex.bg. Става дума за текст, влязъл в сила през 1968 г. Той гласи, че всеки работоспособен, който дълго време не работи или получава "нетрудови доходи по непозволен или неморален начин", подлежи на наказание. Във втората алинея е указано, че се наказват и системно занимаващите се с просия.

Според Гешев тази разпоредба противоречи на приетата през 1991 г. Конституция. Той подчертава, че в предишните два основни закона – от 1947 г. (Димитровската) и от 1971 г. (Живковската) се приема постановката, че трудът е не само право, но и задължение на всички граждани. В Конституцията от 1991 г. обаче трудът е обявен като фундаментално човешко право. Същото е и разбирането в на ООН, записано и в Хартата на основните права на Европейския съюз.

В искането до КС Гешев е написал, че този текст от НК е в разрез с основния закона, "именно поради различното отношение към труда, прогласено в него, от една страна, и създаденото от разпоредбата задължение за лицата, получаващи доходи по непозволен или неморален начин да полагат обществено полезен труд, за да не осъществят състава на престъплението".

Според него приемането на труда като задължение е функция само на тоталитарната държава. Освен това подчертава, че от постановените след 1989 г. присъди става ясно, че най-често осъдените са безработни и хора в тежко материално положение.

"Освен това, редакцията на нормата е твърде обща и позволява разширително тълкуване, недопустимо в наказателното право. Не може да не се изтъкне също така, че на основание на разглежданите разпоредби на НК се преследват крайно уязвими слоеве на обществото, като често посредством тяхното преследване и наказване реално се облекчава наказателната репресия спрямо лицата, ангажирани с експлоатацията им. Така на практика се създава двойствено отношение към жертвите, което се отразява негативно, както на резултатите от съответните наказателни производства, така и на усилията за предоставяне на законова закрила на тези лица", пише още в искането.

mediapool.bg