Кламер БГ - Новини: Парламентът одобри "специалния прокурор", който ще разследва главния

Парламентът одобри "специалния прокурор", който ще разследва главния

България

|
Пет, 29 Ян 2021г. 13:31ч.
Парламентът одобри "специалния прокурор", който ще разследва главния

Управляващите от ГЕРБ изпълниха заканата си да създадат фигурата на специален прокурор с правомощия да разследва главния преди края на управленския си мандат. В петък парламентът прие поправките в НПК, внесени от депутата Красимир Ципов, с които се регламентира редът за избиране и мандат на прокурора по разследването срещу главния прокурор. Дни по-рано те бяха одобрени от правната комисия. ДПС се обявиха против и определиха поправките като безумие.

Има ли наивници?

Според приетите поправки мандатът на специалния прокурор ще бъде петгодишен, а не както се предлагаше в първоначалния вариант – седемгодишен. Номинации ще могат да правят шестима членове на Висшия съдебен съвет, включитлено и от съдийската колегия. Самите претенденти за поста също ще могат да издигат кандидатурите си. Прокурорът ще се избира от Пленума на ВСС.

На практика това означава, че прокурорската колегия, в която действащият главен прокурор има много силно влияние, ще може да предложи разследващия. Освен това мнозинството във ВСС, съставено от прокурори и парламентарна квота, ще може да го избере. На практика това значи, че главният прокурор може да си избере кой да го разследва.

Поправките бяха приети въпреки критиките на опозицията, че от тях няма да им особена полза.

"Нима има наивник, който може да допусне, че прокурорът по разследването срещу главния прокурор, въпреки гръмката си титла, има капацитет нещо да направи, за да постигне целта, с която е създаден? Изводът, уважаеми народни представители, е очевиден – кръгът на солидарността и взаимопомощта между прокурорите се затваря с тези предложения. Ако искате действително независими, изпълнени с гордост от работата си прокурори, които да преследват унищожаващата народа ни корупция, ги освободете. И не предлагайте решения, целящи само и единствено да съхранят статуквото", заяви от трибуната депутатът от БСП Филип Попов.

Според Крум Зарков има и друг сериозен проблем. Той обясни, че според Закона за съдебната власт главният прокурор има правомощие да поиска отстрраняването на всеки прокурор, ако срещу него има повдигнато обвинение. Зарков заподозря, че тази рапоредба умишлено не се променя.

"Вие не правите поправка, че разследващият главния ще може да поиска от ВСС отстраняване от длъжността за времето на производството на обекта на своето разследване, т.е. на главния прокурор", заяви той.

Да се отговори на международния натиск

През последните десет години от ГЕРБ упорито отказваха да се занимават с темата за безконтролността на главния прокурор въпреки множеството критики от европейски институции. Преди няколко месеца обаче управляващите набързо решиха, че трябва да направят законови промени.

Наскоро Съветът на Европа излезе с позиция, че поправките не са достатъчно добре обмислени и ги приема за временно решение. Самата прокуратура също е против промените, както и ВСС.

Междувременно от ДПС се опитват да прокарат тезата, че тези промени се правят по "акъла на Христо Иванов", както се изрази преди дни Йордан Цонев. Самият Иванов неведнъж е критикувал поправките.

mediapool.bg