Кламер БГ - Новини: Кабинетът обяви готовност да ваксинира 80 000 души изборна администрация

Кабинетът обяви готовност да ваксинира 80 000 души изборна администрация

България

|
Пет, 29 Ян 2021г. 14:34ч.
Кабинетът обяви готовност да ваксинира 80 000 души изборна администрация

Правителството има готовност да ваксинира цялата изборна администрация от около 80 000 души, като измени ваксинационния план на страната и добави в третата му фаза членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК и ЦИК. Това стана ясно в петък след съвещание при премиера Бойко Борисов.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че само ще се осигури такава възможност на желаещите, но имунизацията няма да е задължителна . Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че амбицията е цялата изборна администрация или около 80 хиляди души да бъдат ваксинирани при желание от тяхна страна.

Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете и, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани", заръча премиерът Борисов.

Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани.

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че до момента е получено съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции, като част от тях са с голяма концентрация на българска общност.

Тя коментира, че се полагат усилия да не се разкриват по-малко секции в сравнение с предходните избори, но по думите й датата 4 април, когато е католическия Великден, създавала допълнителни затруднения.

"Голяма част от държавите, за да ограничат евентуално разпространение поради многото почивни дни, ограничиха пътуванията точно заради празниците между регионите в съответните страни. Надявам се това да не се случи, но не можем да предвидим от сега дали все пак това не е някаква опция", коментира тя.

Броят на ваксините, които получаваме, както и тяхната цена са договорени от ЕК, а гарант е Европейската агенция за лекарствата. Нито ден няма забавяне на ваксинациите. Толкова колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България", коментира Борисов.

Директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов отново докладва, че България ще разполага с 18 млн. дози ваксини, ако на пазара излязат всички ваксини, за които ЕК е сключила договори с компаниите производители.

[div class='center_orange']Очаквани количества от различните видове ваксини

"Pfizer/BioNTech" (РНК)– 3.9 млн. дози за 1.95 млн. души

"Moderna" (РНК)- 500 хил. дози за 250 хил. души

"CureVac" (РНК)- 1 млн. дози за 500 хил. души

"AstraZeneca" (векторна)- 4.5 млн. дози за 2.25 млн. души

"Johnson and Johnson" (векторна)- 2 млн. дози (в зависимост от резултатите на клиничните изпитвания ще се установи дали ще се поставят една или две дози)

Sanofi (антигенна) 4 650 000 дози за 2.3 млн. души

Novavax (антигенна) - 1 550 000 дози за 775 хил. души с опция за допълнителни 1 550 000 дози (до 3 млн. дози)[class='center_orange' div]

mediapool.bg