Кламер БГ - Новини: Парламентът одобри помощите за бизнеса и пенсионерите от бюджетния излишък

Парламентът одобри помощите за бизнеса и пенсионерите от бюджетния излишък

България

|
Четв, 23 Дек 2021г. 20:18ч.
Парламентът одобри помощите за бизнеса и пенсионерите от бюджетния излишък

Парламентът одобри помощите за бизнеса и пенсионерите от бюджетния излишък

Парламентът одобри единодушно в четвъртък, с 201 гласа, използването на 1.2 млрд. лв. от преизпълнението на бюджета за 2021 г. за енергийни помощи за бизнеса и за добавка от 60 лв. седмично за всички пенсионери до юни 2022 г.

По време на обсъжданията финансовият министър Асен Василев съобщи, че бюджетът за 2021 г. ще е готов до края на януари и очаква през февруари да е приет, но ще има актуализация през юни заради пенсионната реформа след изтичането на сегашните добавки към пенсиите. Той отново ги определи като буфер до приемането на промените и гаранция, че няма да има нито един пенсионер под линията на бедност, която е 413 лв. месечно, и възрастните хора няма да получават по-малко средства от вземаните сега.

Министерството на енергетиката ще получи до 450 млн. лв. за компенсация на високите цени на тока и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 г.

В хода н адискусиите депутатът от БСП Румен Гечев предложи парламентът да възложи на правителството да преразгледа в кратък срок правилника, по който действа българската енергийна борса. Колкото повече увеличаваме помощта за бизнеса, толкова повече спекулантите ще натискат да приберат тези пари, коментира той.

С това решение заделяме пари за сметки, които ще могат да се ползват следващата година от НОИ и от Министерството на енергетиката, коментира Георги Ганев от "Демократична България", но отбеляза важността на разпределението на помощите между бизнеса.

Делян Добрев от ГЕРБ, който бе енергиен министър и председател на ресорната парламентарна комисия, изчисли, че предвидените 450 млн. лв. компенсация за бизнеса означава по 150 лв. при цени на тока от вече 700 лв./Мвтч и не е недостатъчно. Ще има фалити, някои вече са факт, ако няма адекватно увеличение на компенсациите, заяви той.

Според Асен Василев парламентът в максимално кратки срокове трябва да обяви процедура за избор на нови членове на КЕВР на мястото на тези, чийто мандат е изтекъл, за да може правителството да има партньор.

mediapool.bg