Кламер БГ - Новини: ГЕРБ успя да прокара временна комисия "Nexo"

ГЕРБ успя да прокара временна комисия "Nexo"

България

|
Ср, 18 Ян 2023г. 20:08ч.
ГЕРБ успя да прокара временна комисия "Nexo"

ГЕРБ успя да прокара временна комисия

ГЕРБ успя да прокара създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около криптофирмата Nехо и свързаните с нея компании, както и дали е извършвала потенциална незаконна дейност. Комисията ще проверява и връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България.

Предложението бе подкрепено единодушно от всички 190 депутати в залата.

Още при обявяването на разследването си срещу Nехо миналата седмица прокуратурата даде да се разбере, че то има политически мишени – "Продължаваме промяната" и "Демократична България". ГЕРБ побързаха да разиграят вдигната от прокуратурата топка, макар към момента нито едно от вменените на Nехо обвинения да не е доказано.

Независимо от това, в оставащите му неясно колко дни живот преди да се разпусне, настоящият парламент ще се занимава именно с това.

Комисията ще се състои 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. За неин председател бе избран Даниел Митов от ГЕРБ, а за членове: Рена Стефанова (ПП), Асен Василев (ПП), Йордан Цонев (ДПС), Петър Чобанов (ДПС), Златан Златанов ("Възраждане"), Ивайло Чорбов ("Възраждане), Иван Ченчев (БСП), Илиян Йончев (БСП), Божидар Божанов (ДБ), Надежда Йорданова (ДБ), Лидия Недева (БВ), Гален Монев (БВ), както и Десислава Трифонова (ГЕРБ).

Отхвърлено беше предложението на ПП комисията да се занимава и с установяване на всички факти и обстоятелства относно финансирането на всички партии на парламентарните избори миналата година. Искането на ДПС в проверката да бъде включена и компанията "Нексо Кепитъл" обаче бе одобрено.

Според приетото решение комисията ще работи за срок от един месец, но вероятно животът ѝ ще е по-кратък на фона на очертаващия се провал с третия мандат за съставяне на редовно правителство. Ако и той бъде неуспешен, парламентът ще трябва да бъде разпуснат и да се насрочи дата за нови избори.

Очаквано темата с разследването на Nexo се превърна за повод за политически престрелки по време на дебатите за създаването на временната комисия.

"Толкова грандиозен скандал за пореден път, в който е замесена България, може би може да бъде сравнен със скандала с крипто кралицата Ружа Игнатова. Този път обаче в този грандиозен крипто скандал са намесени и политически партии, едни от които са получавали дарения от служители на Nexo", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ и заговори за параван на руски интереси по казуса.

"Когато се говори за руски капитали, е добре в парламента да напомняте за следните казуси: кой построи "Балкански поток" за отрицателно време на българска територия, по чие време прокуратурата отказа да разследва отравянето на Емилиян Гебрев", каза в отговор Никола Минчев от "Продължаваме промяната", визирайки управлението на ГЕРБ.

"Ние няма какво да крием и сме готови да дадем пълна прозрачност. Надеждата ни, която няма да се реализира би била и беше, че една такава комисия трябва да погледне сериозно на въпроса как изобщо е уредено финансирането на партиите в България и как се финансира политическата дейност", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов, след като във вторник вечерта формацията му обяви, че действително в миналото е получила дарения от служители на Nexo.

Иванов каза още, че според него една такава комисия трябва да погледне сериозно и на въпроса как въобще е уредено финансирането на партии у нас. "Това може да стане когато не сме в предизборен момент, да се поговори и сериозно за закон за лобизма, как трябва да се структурират отношенията между бизнеса и политиката", обясни Иванов.

Другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов пък посочи, че в случая "става въпрос за една уйдурма на прокуратурата и на ГЕРБ да тричат ДБ и ПП".

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче въпросът бил именно как се финансират едни определени политически партии и дали те знаят кой ги финансира.

"Политически проблем няма, има ангажимент на институциите да си свършат работата, така че мястото на тази комисия изобщо не е в сградата на Народното събрание", каза Мирослав Иванов от ПП.

От ДПС пък смятат точно обратното. "Подкрепяме комисията не защото смятаме, че парламентът трябва да се меси в работата на разследващите органи, не защото смятаме, че разследването няма да продължи там, където е започнато, и да завърши, а защото проблемът е политически", каза Йордан Цонев.

"Акцентът, който ние ще поставим в комисията, е не само финансирането, а кой е в основата - как тази компания получи своето лице, своето промотиране, известност и др", добави той и използва повода, за да заговори за редовната опорка на ДПС за "кръга "Капитал".

Радостин Василев от ПП му отговори като напомни, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е в списъка "Магнитски".

mediapool.bg