Кламер БГ - Новини: Парламентът забрани продажбата на райски газ на деца

Парламентът забрани продажбата на райски газ на деца

България

|
Пет, 29 Юли 2022г. 11:28ч.
Парламентът забрани продажбата на райски газ на деца

Парламентът забрани продажбата на райски газ на деца

Народното събрание прие ударно на две четения в последния си работен ден забрана за продажбата на райски газ на деца до 18-годишна възраст. Текстовете, предложени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха подкрепени от всички политически сили. Извънредната законодателна инициатива дойде след зачестили инциденти с деца след употребата на превърналия се в мода райски газ и настояване от страна на омбудсмана за спешни мерки. Преди дни министърът на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова разпореди на Комисията за защита на потребителите масирани и денонощни проверки по заведения, барове и в социалните мрежи за продажба на райски газ и също обеща законова забрана за продажбата му на деца.

С приетите поправки в Закона за здравето диазотният оксид (райски газ) на практика се приравнява с алкохола, който сега също е забранен за продажба на деца, но тази забрана масово не се спазва. И вчера при разглеждането на поправките в здравната комисия, от МЗ изразиха резерви, че РЗИ ще може да следи за продажбата на райски газ в дискотеки и нощни клубове предвид голямата натовареност на инспекторите.

Приетите текстове гласят, че се “забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн: на лица под 18 години; на територията на детските градини, училищата, общежитията за ученици, лечебните заведения; на спортни прояви за лица, организирани за деца и ученици; на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици и в закритите обществени места“.

Освен това се забранява употребата на райски газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, както и в закритите обществени места.

Предвиждат се и сериозни наказания за нарушение забраната за продажба, а именно: глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12000 лв.

Депутатите приеха и промяна в Закона за закрила на детето, където също се забранява употребата на диазотен оксид (райски газ) от деца.

mediapool.bg