Кламер БГ - Новини: Парламентът гласува промени в Изборния кодекс

Парламентът гласува промени в Изборния кодекс

България

|
Четв, 10 Март 2016г. 09:10ч.
Парламентът гласува промени в Изборния кодекс

Парламентът ще обсъди в четвъртък на първо четене 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Поправките, внесени от различните парламентарни групи, най-често са свързани с въвеждането на електронно гласуване - редовно или експериментално, машинното гласуване, агитацията на майчин език, състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В началото на годината Народното събрание даде срок до 29 февруари правната комисия да обсъди на първо четене промените в Изборния кодекс. Това стана с решение за принципно въвеждане на електронното гласуване след проведения референдум на 25 октомври 2015 г. по инициатива на президента Росен Плевнелиев. Комисията вече одобри на първо четене 10 от 14-те проекта.

Сред предложенията на ГЕРБ са българите зад граница да могат да избират депутати и с преференция, като се обособи 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина". Броят на мандатите ще бъде определен по методиката на Централната избирателна комисия, но се очаква да са около 3-4 депутати. Единствената промяна, свързана с прага на преференциите, е за общинските съветници.

ГЕРБ предлага още експериментално електронно гласуване по интернет на президентските избори и на други избори до редовния парламентарен вот през 2018 г. В същото време пък от Реформаторския блок настояват още през 2018 г. електронното гласуване да бъде въведено пълноценно.

Другият спорен момент е предложението на ДБГ да се въведе активна регистрация за изборите, което беше отхвърлено от правната комисия.

Изненадващо обаче преди седмици правната комисия одобри предложението на ПФ за задължително гласуване. Не е ясно дали то ще намери подкрепа за окончателното второ четене.

И АБВ, и Реформаторите искат да се въведе машинно гласуване. Според хората на Георги Първанов това трябва да стане на изборите през 2018 г., а според Реформаторите - още на президентските избори наесен в 6000 секции.

До края на април трябва да бъдат окончателно приети промените в Изборния кодекс, за да бъде спазена препоръката на Венецианската комисия правилата да не се променят в рамките на 6 месеца преди съответен вот, а в края на октомври ще бъдат президентските избори.

mediapool.bg