Кламер БГ - Новини: Сидеров и Чуколов се признаха за хулигани, сключиха сделка с прокуратурата

Сидеров и Чуколов се признаха за хулигани, сключиха сделка с прокуратурата

България

|
Четв, 10 Март 2016г. 11:40ч.
Сидеров и Чуколов се признаха за хулигани, сключиха сделка с прокуратурата

Лидерът на “Атака“ Волен Сидеров се е признал за виновен по три дела за хулиганство, а съпартиецът му Десислав Чуколов за случая "НАТФИЗ", съобщи в четвъртък Софийският градски съд. Двамата са са сключили сделка с прокуратурата за налагане на наказание пробация. Споразуменията ще бъдат разгледани от Софийския градски съд на 14 март, съобщиха от съда.

Сидеров е приел да бъде осъден на пробация, което включва задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата. В споразуменията с държавното обвинение се предвиждат същите мерки.

Ако съдът одобри споразуменията, двамата народни представителите ще се водят осъждани.

Лидерът на “Атака“ се е признал за виновен за случая в Батак, станал през май 2011, по делото за скандалите в НАТФИЗ от 23 октомври 2015 година и за случая до Народното събрание от 21.05.2013 г.

Най-старото дело срещу Сидеров е за хулигански прояви в центъра на Батак. На 17 май по време на празничен концерт, с участието на деца от мажоретен състав, Волен Сидеров прекъснал събитието. Той нахлул на трибуната, последван от симпатизанти и членове на партията, започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система, предназначена за осигуряване на празничната програма.

Вторият случай пред Народното събрание през 2013 година доби огромна популярност заради фразата "Извини се, бе", която многократно бе повторена от самия Сидеров и негови съпартийци по отношение на репортер на телевизия СКАТ. Телевизията е собственост на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Тогава атакистите настояваха за извинение, тъй като медията на бившия им съмишленик била обидила избирателите им.

Репортерът на СКАТ е бил обграден от депутати от "Атака", воглавен Сидеров, до стената на сградата на Народното събрание, като не го допускали да се оттегли. На мястото дошъл полицай, който се опитал да помогне на журналисти, а словесната атака на Волен Сидеров се пренесла пряко върху полицейския служител, отново с обиди и заплахи. Полицаят е блъснат в областта под гърдите от Сидеров и в същото време на висок тон е обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител, сочат доказателствата, събрани от прокуратурата.

Най-прясно е делото “НАТФИЗ“. По този казус лидерът на "Атака" и заместникът му Десислав Чуколов бяха обвинени за набезите им срещу клекшопа до НАТФИЗ.

Остават делото за двете им нахлувания във академията, които последваха “клекшопа“, както и делото за инцидента на летище "Варна", което се намира в съдебна фаза. По тези случаи Сидеров не е признал вина.

mediapool.bg