Кламер БГ - Новини: Папата се помоли за мир в Украйна

Папата се помоли за мир в Украйна

Свят

|
Нед, 13 Фев 2022г. 08:23ч.
Папата се помоли за мир в Украйна

Папата се помоли за мир в Украйна

Папа Франциск прикани събралото се на площад "Свети Петър" множество да отправи заедно с него мълчалива молитва за мир в Украйна и призова политиците да положат всички усилия за постигане на този мир, съобщиха световните информационни агенции.

"Новините от Украйна са много тревожни". Всички усилия в името на мира поверявам на застъпничеството на Дева Мария и на съвестта на политическите лидери. Да се помолим в тишина", каза папа Франциск.

Множеството притихна за около половин минута.

Главата на Римокатолическата църква неведнъж е призовавал за мир в Украйна, а миналия месец - на 26 януари, по негова инициатива се състоя международен ден на молитви за мир в тази страна.

Междувременно самата Украйна съобщи, че не вижда смисъл да затваря въздушното си пространство, въпреки ескалацията на напрежението с Русия. Това обяви в неделя съветник на ръководителя на канцеларията на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Най-важното е, че Украйна не вижда смисъл да затваря (своето въздушно пространство). Това е нелепо. И, по мое мнение, до известна степен прилича на частична блокада", каза Михайло Подоляк пред Ройтерс.

В петък съветникът на президента на САЩ Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан допусна, че евентуалното руско военно нахлуване в Украйна може да започне с удар по въздуха. Затова той призова американците, които все още са в тази страна, да я напуснат незабавно, защото едно въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Редица други западни държави също приканиха своите граждани да отпътуват веднага от Украйна, докато все още има редовни пътнически полети.

В събота нидерландската авиокомпания Ка Ел Ем обяви, че спира полетите си до бившата съветска република, както и през въздушното й пространство, заради рискове за сигурността.

В неделя германският авиопревозвач "Луфтханза" обяви, че обмисля дали да престане да лети през украинското въздушно пространство, но решение още не е взето.

Украинската компания СкайЪп (SkyUp) съобщи днес, че неин самолет, летящ от Мадейра, Португалия, вместо в Киев е кацнал в Кишинев, столицата на Молдова, защото ирландският собственик на самолета е забранил той да навлиза в украинското въздушно пространство, предаде Франс прес. Това е станало на 12 февруари, но бе съобщено днес.

Въпреки опитите на авиокомпанията и желанието на украинските власти да разговарят с лизингодателя, той категорично е отказал да промени позицията си и пътниците - 175 души, са били прехвърлени от Кишинев в Киев с друг вид транспорт.

mediapool.bg