Кламер БГ - Новини: Папата защити свободата религиозната свобода

Папата защити свободата религиозната свобода

Свят

|
Съб, 30 Март 2019г. 19:05ч.
Папата защити свободата религиозната свобода

Папа Франциск защити днес "свободата на съвестта" и "религиозната свобода", позволяващи на всеки да живее според собствените си религиозни убеждения, в реч, която произнесе в Рабат пред хиляди мароканци и крал Мохамед Шести, предаде Франс прес.

"Свободата на съвестта и религиозната свобода - които не се ограничават до свободата на вероизповедание - са неразделно свързани с човешкото достойнство", подчерта върховният глава на католическата църква, призовавайки вярващите да се отнасят един към друг като към братя.

Темата за свободата на съвестта остава чувствителна в Мароко. През юни миналата година мароканският държавен министър за човешките права, ислямистът Мустафа Рамид, определи свободата на съвестта като "заплаха" за "сплотеността" на Мароко, припомня АФП.

Срещу фанатизма и фундаментализма трябва да се противопостави солидарността на всички вярващи, които се водят от общите си ценности, добави папа Франциск. Той подчерта, че е необходима съответна подготовка на бъдещите религиозни лидери, "ако искаме да съживим истинското религиозно чувство в сърцата на новото поколение".

Очаква се след личен разговор с Мохамед Шести в кралския дворец папата да посети института за обучение на имами, в който се обучават както мароканци, така и чужденци от десетина страни, включително Франция. 1300 ученици получават две или тригодишно обучение в това учебно заведение, смятано за водещо в "умерения ислям", подкрепян от краля, отбелязва АФП. Това е първият случай, при който папа ще бъде посрещнат в института за обучение на имами.

Папа Франциск заяви, че се радва да посети учебния център, подкрепян от краля и подчерта, че той предоставя "адекватно обучение, без всички форми на екстремизъм, които водят често до насилие и тероризъм и които във всеки случай представляват обида към религията и към самия Бог".

Папата напомни, че точно преди 800 години, по време на кръстоносните походи, светецът Франциск Асизки се е срещнал с египетския султан Малик Ал-Камил. Според върховният глава на католическата църква този случай показва, че "смелостта на срещата и на протегнатата ръка са път на мир и хармония за човечеството, докато екстремизмът и омразата са фактори за разделение и разрушение".

mediapool.bg