Кламер БГ - Новини: Партията на Ердоган води в Истанбул, но може да загуби Анкара

Партията на Ердоган води в Истанбул, но може да загуби Анкара

Свят

|
Нед, 31 Март 2019г. 21:38ч.
Партията на Ердоган води в Истанбул, но може да загуби Анкара

Управляващата Партия за справедливостта и развитието (ПСР) в Турция вероятно ще запази кметското място в най-големия турски град Истанбул, но може да го загуби в столицата Анкара, където опозиционният кандидат Мансур Яваш увеличава преднината си пред Мехмет Йозхасеки.

Това сочат междинните резултати от местните избори в Турция, разглеждани като ключов тест за подкрепата към президента Реджеп Ердоган и белязани от насилие и убийства.

Партията на Ердоган печели над половината от националния вот, докато опозиционният лагер, воден от Републиканска народна партия (РНП), има 37.8%, при 41.9 на сто от преброените бюлетини.

При 84% обработени резултати, кандидатът за кмет на Истанбул и бивши премиер и председател на парламента Бинали Йълдъръм печели 49.93 на сто от гласовете, срещу 47.53% за избраника на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу, съобщава онлайн изданието на "Сабах". Имамоглу обяви на пресконференция, че според данните, с които разполага, води с няколко пункта пред Йълдъръм.

В столицата Анкара битката е оспорвана. Опозиционният кандидат Мансур Яваш има 49.58% срещу 47.67 за Йозхасеки, по данни от 65% обработени резултати.

В третия по големина турски град Измир РНП ще задържи кметското място. Кандидатът на опозицията Тунч Сойер води с 58.1% срещу 38.12% за кандидата на управляващата партия партия, при над половината обработени гласове.

Местните избори в Турция бяха разглеждани като ключов тест за подкрепата към президента Реджеп Ердоган и белязани от случаи на насилие и убийства.

Турците избираха кметове на общини, на райони, на махали и общински съветници. Право на глас имаха малко над 57 млн. души. Над 1.1 милион турски граждани имаха право за пръв път да гласуват на тези избори, а също и над 53 000 сирийци, които са получили турско гражданство, предаде БНР. Всички те избираха между независими и кандидати, излъчени от 13 партии.

Ердоган окачестви изборите като "крайъгълен камък" за турската демокрация.

Вотът бе разглеждан като тест за популярността на Ердоган, който не е губил избори от идването си на власт през 2002 г. В дните преди гласуването той проведе около 100 митинга в цялата страна. Докато икономиката се свлича в депресия, а лирата от бедства от криза в криза, Ердоган обвинява враговете си у дома и навън, предупреждавайки банкерите с "тежката цена", която ще трябва да платят след изборите, задето са причинили хаоса с националната валута, предаде агенция Блумбърг.

След като гласува в неделя Ердоган заяви, че победата на местните избори ще засили президентската система.

Опозицията твърди, че подкрепата за Ердоган ще е знак за края на неговото 16-годишно управление. Той обвиняван за все по-авторитарния си режим, тотално погазване на медийната свобода и мачкане на политическите опоненти чрез завеждане на съдебни дела.

Около 57 млн. избиратели можеха да се явят пред урните. За участие бяха регистрирани 12 политически партии с общо 6588 кандидати. Гласуването протече между 8 и 17 ч с изключение на окръзите от вътрешната, източната и югоизточната част на страната, където изборният ден бе от 7 до 16 ч. Около 60 прокюрдски лидери са били арестувани часове преди вота.

Алиансът между управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие агитираше, че изборите са въпрос на оцеляване на нацията. В кампанията си опозицията изтъкваше икономическите трудности, безработицата и високите цени.

След като гласува, Ердоган отправи послание местната власт да бъде силен поддръжник на централната власт. В края на март идва пролетта, бяха думите на лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Двама души бяха убити във връзка с изборите. Член на избирателна комисия и наблюдател от Партията на щастието загубиха живота си, след като бяха простреляни с пистолет в област Малатия.

Други двама души загубиха живота си в изборния ден. В болница в Анкара издъхна жена, която беше намушкана с нож от съпруга си, докато чакаше да гласува. Друг избирател е получил сърдечен пристъп, след като гласувал.

Поне 73 души са били ранени след участие в сбивания в различни области в страната. областите Адана, Анкара, Газиантеп, Диарбекир, Истанбул, Караман, Мардин, Самсун и Урфа. Най-масовият бой е бил в Урфа, при който са пострадали 25 души. Най-малко 11 души са били арестувани. До момента обаче няма данни за сериозни опити за фалшифициране на резултатите.

mediapool.bg