Кламер БГ - Новини: Пандемията в света: Над 76.2 млн. заразени, над 1.685 млн. починали

Пандемията в света: Над 76.2 млн. заразени, над 1.685 млн. починали

Коронавирус

|
Нед, 20 Дек 2020г. 15:42ч.
Пандемията в света: Над 76.2 млн. заразени, над 1.685 млн. починали

Над 76.2 млн. случая на коронавирус са били регистрирани по света от началото на пандемията. Повече от 1.685 млн. души са починали, съобщи агенция Франс прес, цитирайки свое преброяване въз основа на официални информации до 13 ч. българско време в неделя. Над 48.584 милиона са оздравелите слез заразата.

В същото време САЩ, Русия, Южна Корея и други държави обявиха сериозен ръст на новите случаи на Covid-19.

Регистрираният брой на случаите на коронавирус по света е само част от реалния. Някои страни тестват само хора в тежко състояние, други отдават приоритет на проследяването на контактите, а голям брой бедни държави не са в състояние да правят достатъчно тестове, отбелязва Франс прес.

По региони, най-тежко засегната е Европа (повече от 514 хиляди починали от над 23.760 милиона заразени). Следват Латинска Америка и Карибите (близо 484 хиляди починали от почти 14.610 милиона заразени) и Северна Америка (САЩ и Канада, с повече от 330 хиляди починали от над 186.159 милиона заразени).

Вчера са били регистрирани близо 630 хиляди нови заразени. 11 392 човека са починали за денонощието. Най-много смъртни случаи през последното денонощие има в Съединените щати (2971), следвани от Бразилия (706) и Мексико (627).

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени (повече от 17.659 млн.) и починали (над 316 хиляди). Следват Бразилия (повече от 186 хиляди починали от над 7.2 млн. заразени), Индия (повече от 145 хиляди починали от над 10.031 млн. заразени), Мексико (близо 118 хиляди починали от над 1.313 млн. заразени) и Италия (почти от 68 500 починали от повече от 1.938 млн. заразени).

Отчетеният съществен ръст на заразените в САЩ се дължи на това, че Американските федерални Центрове за контрол и превенция на заболяванията промениха системата си на оценка на общия брой на случаите на заразяване

Според новите данни общият брой на случаите е нараснал с 403 359 за последното денонощие,заради отчитането на новите данни от щата Тексас. На 18 декември Тексас започнал да предоставя информация за възможни случаи на заразяване, вместо само за потвърдените. Предоставените от Тексас данни включват 171 505 възможни нови случая.

Русия регистрира през последното денонощие най-големия брой нови случаи на коронавирус от две седмици, предаде ТАСС в неделя.

Федералният оперативен щаб за борба с инфекцията съобщи за близо 29 хиляди установени заразени през последното денонощие. С това общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Русия надхвърли 2.848 милиона или над 1.9 процента от цялото население на страната). Страната е на четвърто място в света по този показател след Съединените щати, Индия и Бразилия.

Според изчисления на ТАСС коефициентът на разпространение на заразата в Русия се е увеличил от 1.01 вчера до 1.05 (тоест един заразен предава вируса средно на 1.05 души) - най-високия показател от 7 декември.

511 човека с коронавирусна инфекция са починали в Русия за изминалите 24 часа срещу 585 през предходното денонощие. Смъртните случаи в страната са 50 858. Починали са 1.79 процента от регистрираните в Русия заразени.

Броят на новозаразените и на починалите през последната седмица в Русия е най-високият за 7-дневен период от началото на пандемията, сочат изчисления на ТАСС. От 14 до 20 декември в страната са потвърдени повече от 194 хиляди случая на коронавирус. Над 3900 души са починали.

Южна Корея също регистрира рекордните близо 1100 нови случая на коронавирус през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти.

Открито е ново огнище на епидемията в затвор в столицата Сеул, където били установени 185 заразени.

На фона на регистрираните над 1000 нови случая на коронавирус за пето поредно денонощие, южнокорейските власти са критикувани, че са затегнали ограничителните мерки прекалено късно, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че в началото на пандемията Южна Корея бе сочена като успешен пример в световен мащаб, след като бе възприела подход на бързо проследяване на контактите на заразените и масово тестване. За разлика от предишната вълна на епидемията в страната, която се отличаваше с няколко големи огнища, сега се наблюдават много клъстъри, което засилва безпокойствата, в условията на недостиг на легла в болниците.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Южна Корея доближава 50 хиляди.

15 човека са починали през последното денонощие от усложнения, предизвикани вируса. Смъртните случаи в Южна Корея вече са общо 674, съобщи ТАСС.

Ръст, но далеч по-слаб, отчита и австралийският щат Нови Южен Уелс. Там са регистрирани 30 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, предадоха Ройтерс и ДПА, като цитират премиера на щата Гладис Береджиклян.

Тя заяви, че 28 от новите случаи са свързани с огнище в предградията, където от полунощ беше въведена карантина, а 2 други се проучват. Смята се, че коронавирусът е дошъл от САЩ, но засега не е открит "нулевият пациент", който е донесъл заразата.

С това общият брой на случаите за последните дни достигна 68.

Всички въведени по-рано ограничения влизат отново в сила от полунощ. Събиранията на хора се ограничават до 10 души. На закрито могат да се събират не повече от 1 човек на 4 кв.м. и не повече от 300 души в едно помещение. Танците на сватби са ограничени до 20 души, а на спортни събития се забранява скандирането.

Ограниченията ще бъдат преразгледани в сряда.

Новата поява на огнище на коронавируса в Сидни накара съседните австралийски щати да наложат граничен контрол, който изолира жителите на града.

Австралия има население от 25 милиона и е регистрирала 28 000 случая от началото на пандемията, довели до 900 жертви.

mediapool.bg