Кламер БГ - Новини: Попове влизат в Covid отделения да благословят болни и медици

Попове влизат в Covid отделения да благословят болни и медици

Коронавирус

|
Нед, 20 Дек 2020г. 16:33ч.
Попове влизат в Covid отделения да благословят болни и медици

Духовници, които са преболедували коронавируса, ще посетят Covid отделения в софийски болници, за да помажат с осветен елей и да поръсят със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Поповете ще раздадат на всички в болниците иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит, съобщиха в неделя от Софийската митрополия.

Инициативата е на патриарх Неофит, като духовниците доброволци ще посетят не само пациенти с коронавирсната инфекция, но и такива в останалите отделения

Милосърдната инициатива започва още в неделя с отслужването на маслосвет за здравето на боледуващите от Covid-19 в храма "Рождество Христово" в столичния кв. "Младост", както и в храма "Св. Йоан Рилски" в Софийската духовна семинария. Поръсването със светена вода в болниците ще продължи до 23 декември и след това ще се поднови от 5 до 7 януари.

На 21 декември, понеделник, от 10.00 часа, ще бъдат осветени 6000 икони със сцената на Рождество Христово, които ще бъдат раздавани на болните. Освещаването ще бъде извършено в митрополитския храм "Св. великомъченица Неделя" в София, в присъствието на всички свещенослужители, които ще участват в болничните посещения.

Веднага след това ще започнат посещенията на свещениците във Военномедицинската академия, в "Пирогов", Александровска болница, УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и в УМБАЛ "Св. Анна".

Това не е първата милосърдна инициатива на Софийската света митрополия. През ноември, в Деня на християнското семейство (21 ноември), за да подкрепят усилията на лекарите в тяхната ежедневна борба за спасяването на болни от коронавируса. Тогава, повече от двадесет свещеници дариха кръв във Военномедицинската академия, припомниха от митрополията.

През март - при първата вълна на пандемията, бургаски диховници поръсиха със светена вода и окадиха с тамян улиците на града

mediapool.bg