Кламер БГ - Новини: Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна изрисуван със свастики

Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна изрисуван със свастики

България

|
Пет, 10 Ноем 2017г. 13:18ч.
Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна изрисуван със свастики

Паметникът на Съветската армия в Пловдив, известен като паметника на Альоша, осъмна с изрисувани свастики, антисемитски лозунги и обидни политически послания, включително срещу говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Изрисуван често осъмва и Паметникът на Съветската армия в София, което стана повод за спорни реплики от страна на Захарова през последните дни, включително и изказване, че спасяването на българските евреи по време на Втората световна война се дължи на Съветската армия.

Към момента няма реакция от Русия заради изрисувания паметник на Альоша, но има декларация от общинския и областен съвет на БСП. В декларация на организацията се казва, че "днешният вандализъм е проява на неофашизъм и трябва да бъде наказан".

Социалистите призовават президента, премиера и лидери на всички политически партии да осъдят случилото се. Настояват общината в Пловдив да предприеме мерки за охрана и защита на паметника. Местната организация на БСП ще отбележи в неделя 60-тата годишнина от изграждането на монумента.

mediapool.bg