Кламер БГ - Новини: Паметник на Цар Борис ІІІ ще бъде поставен в Борисовата градина

Паметник на Цар Борис ІІІ ще бъде поставен в Борисовата градина

България

|
Ср, 25 Май 2022г. 15:32ч.
Паметник на Цар Борис ІІІ ще бъде поставен в Борисовата градина

Паметник на Цар Борис ІІІ ще бъде поставен в Борисовата градина

Паметник на Цар Борис ІІІ ще бъде поставен в Борисовата градина, в близост до Орлов мост. Инициативата е на Фондация "Достойни българи" и получи зелена светлина през комисията по археология на Столичния общински съвет в сряда. Очаква се финалното одобрение на инициативата да стане факт в четвъртък по време на заседание на СОС.

Паметникът представлява бронзова скулптура в цял ръст на Цap Борис ІІІ с височина 260 см., поставена върху масивен каменен къс с приблизителна височина 140 см. Фигурата е изработена със свалени ръкавици и шапка в знак на уважение към българския народ, се уточнява в доклада.

В настоящия момент на мястото, предвидено за новопроектирания паметник, е разположена каменна плоча с барелеф на Цар Борис III.

Поради тази причина между фондация "Достойни българи" и Секретариата на Цар Симеон II е постигнато съгласие барелефът да бъде преместен до втория гроб на Цар Борис III, намиращ се в Парк "Врана".Разходите по демонтажа, преместването и монтажа на барелефа, и на паметника, ще бъдат за сметка на фондацията

Върху каменния постамент на новия паметник в Борисовата градина ще бъде изписано:

Цар Борис III

Обединител

1894- 1943

А върху месинговата информационна табела:

Паметникът е реализиран 2021 г. от Фондация "Достойни българи"

Автори: скулптор Теодор Бонев, Архитектурно студио МИОДИЗАЙН

mediapool.bg