Кламер БГ - Новини: Пак протест за цените на ток, вода и парно – този път били изкуствено ниски

Пак протест за цените на ток, вода и парно – този път били изкуствено ниски

България

|
Вт, 15 Дек 2020г. 17:59ч.
Пак протест за цените на ток, вода и парно – този път били изкуствено ниски

Граждани протестираха във вторник пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране като този път недоволството е срещу това, че цените на ток, парно и вода били изкуствено задържани ниски и целта била да се повишат след парламентарните избори.

Досега демонстрациите пред КЕВР винаги са били срещу високите цени на ток, парно и газ и дори след такива в началото на 2013 г. първото правителство на ГЕРБ и Борисов подадоха оставка.

След изборите водата ще ни бъде вдигната с 9%, токът, най-вероятно с 9-10%, прогнозира протестиращ, цитиран от БНР. "Въобще не се съмнявам, че и газта ще бъде вдигната. Просто не е за това моментът", каза още той.

Сред по-малко от двайсетината души на протеста имаше обаче и недоволни от това, че в момента цената на парното в момента е определена при по-високи прогнозни цени на природния газ и реално гражданите кредитират топлофикациите.

За проблема предупредиха бившият и настоящият омбудсман Мая Манолова и Диана Ковачева.

Засега не е ясно дали Комисията за енергийно и водно регулиране ще реши да преразгледа извънредно цената на топлинната енергия, която бе определена на 1 юли 2020 година и действа до края на юни 2021 г. Тогава регулаторът ще преизчисли цената и ако топлофикациите са взели повече приходи от гражданите, те ще им бъдат приспаднати от следващата цена на газа. Това означава, че всъщност би трябвало следващото лято да се намалят цените на парното. Което противоречи на мнението на сега протестиращите.

Въпреки че протестът бе определен като граждански, на него присъстваха и представители на малки политичетски партии.

mediapool.bg