Кламер БГ - Новини: Електронните направления и рецептите се пускат до Нова година

Електронните направления и рецептите се пускат до Нова година

България

|
Вт, 15 Дек 2020г. 18:14ч.
Електронните направления и рецептите се пускат до Нова година

Издаването на електронните направления и електронните рецепти ще е факт до Нова година. Те ще се издават само в условията на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, каквато е в момента.

За това се договориха партньорите от Националния съвет за тристранно сътрудничество по време на онлайн заседание. То бе свикано от вицепремиера по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Очаква се още в сряда на заседанието на кабинета да бъде одобрен проектът на постановлението за промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Измененията регламентират възможността да бъдат издавани електронни направления и рецепти.

При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, поради разпространението на заразно заболяване, лекарите от първичната извънболнична помощ ще могат да издават на пациенти от техния регистър електронни направления за медико-диагностични изследвания с оглед установяване на заразеността от съответното заболяване, е записано в проектодокумента.

Направленията ще се издават след провеждане на телефонна консултация, на която ще бъдат обсъдени оплакванията на пациента и ще се снеме анамнеза.

Електронните направления и електронните предписания ще се издават и съхраняват чрез специализиран медицински и аптечен софтуер, с който разполагат лечебните заведения и аптеките, сключили договор с НЗОК. Няма да се изисква предоставянето им от пациентите при посещение на съответните лечебни заведения или аптека, предвиждат още промените.

По този начин ще де облекчи работата на лекарите в извънболничната и болничната помощ и ще се улесни достъпът на здравноосигурените лица до консултации, медико-диагностични изследвания, лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

За първи път електронни направления бяха въведени преди две седмици за PCR тестове.

Вече над 1600 общопрактикуващи лекари в страната се присъединиха софтуера си към платформата за издаване на електронни направления за PCR тест. По тази причина се очаква сега да няма проблем и с издаването на е-направления за друг специалист.

mediapool.bg