Кламер БГ - Новини: Пак в Москва. Обвиненият в шпионаж Николай Малинов подписа пътна карта с партията на Путин

Пак в Москва. Обвиненият в шпионаж Николай Малинов подписа пътна карта с партията на Путин

България

|
Ср, 31 Март 2021г. 17:37ч.
Пак в Москва. Обвиненият в шпионаж Николай Малинов подписа пътна карта с партията на Путин

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов се срещна в Москва със зам.-председателя на Генералния съвет на партията "Единна Русия" Андрей Климов.

Двамата подписаха пътна карта за взаимодействие в близко бъдеще, която да подготви споразумение за дългосрочно партньорство.

Малинов основа собствена политическа партия "Възраждане на Отечеството", с която участва на парламентарните избори. Формацията залага на засилване на връзките с Москва.

"Година и половина след шумния му арест в първия от поредицата шпионски скандали у нас, насочени срещу Русия, Николай Малинов пътува свободно зад граница. Забраната му да напуска страната отпадна", съобщиха от партията му.

Адвокатът му Димитър Вълчев, обясни пред "Сега", че Малинов може да пътува, тъй като законовият 18-месечен срок, в който прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт в съда, е изтекъл, което автоматично сваля мярката за неотклонение на обвиняемия.

Малинов бе задържан през септември 2019 година, но делото срещу него все още е доникъде.

"Николай Малинов и Андрей Климов са изразили както тревога за влошаването на българо – руските отношения, така и надежда, че в перспектива двата народа ще възстановят конструктивните и дружелюбни отношения между двете страни на взаимноизгодна основа. С тревога е било обсъдено и нарастването на военното напрежение в Черно море", съобщиха още от проруската партия.

По време на срещата Малинов е припомнил,

че партия "Възраждане на Отечеството" излезе с инициатива България да се превърне в Зона на мира и да откаже участие във военните

учения на НАТО "Defender" (Защитник), предвидени за пролетта и лятото на 2021 г.

Малинов бе поканен в Москва през ноември миналата година. Тогава Андрей Климов обясни, че "Национално Движение Русофили" е първата и засега единствената официална обществена организация от този вид в Европа, която има десетки хиляди членове и симпатизанти, а ръководството на партия "Възраждане на Отечеството" не крие своите планове да разшири сътрудничеството си с Руската Федерация.

"През 2021 г. в България ще се проведат парламентарни избори и като се има предвид, че поне две трети от българите имат положително отношение към страната ни, установяването на преки работни контакти с партия "Възраждане на Отечеството" може да има положителен ефект не само върху перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество между нашите държави, но и ще даде важен пример на други отговорни политически сили в Европа", посочи тогава Климов.

През ноември 2019 година обаче Малинов се озова в центъра на шумен скандал заради тогавашната му визита в Москва.

Тогава въпреки повдигнатото му обвинение в шпионаж съдът му разреши да пътува до руската столица, където руският президент Владимир Путин го удостои с руския орден "Дружба".

Съдия Антон Миталов от Специализирания наказателен съд, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

Поредното посещение на Малинов в Москва идва малко, след като България обяви двама руски дипломата за персона нон грата заради поредния шпионски скандал, при който бяха арестувани шестима души.

Шпионски в кавички

Шпионският скандал около движение "Русофили" започна точно на 9 септември 2019, когато на разпит бе привикан бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов. Впоследствие стана ясно, че е бил арестуван Малинов.

Разследващите твърдят, че са открили негова докладна записка, в която подробно описва как геополитическата ориентация на България може да променена от прозападна на проруска и какви стъпки трябва да се предприемат.

В документа се описва и как ключови предприятия, които преди фалита на КТБ бяха под контрола на Цветан Василев, трябва да останат в руската орбита. Споменават се Виваком, оръжейният завод "Дунарит" и други.

Няколко дни след ареста на Малинов премиерът Бойко Борисов обяви, че скандалът бил шпионски в кавички, а самият той нямал нищо общо.

След това от прокуратурата пуснаха публично част от доказателствата си – докладната записка на Малинов, както и разговори в мобилно приложение на Юрий Борисов.

mediapool.bg