Кламер БГ - Новини: ПП за Гешев: ВСС запази пазителя на модела "Борисов

ПП за Гешев: ВСС запази пазителя на модела "Борисов

България

|
Пет, 08 Юли 2022г. 18:00ч.
ПП за Гешев: ВСС запази пазителя на модела "Борисов

ПП за Гешев: ВСС запази пазителя на модела

"Пазителят на модела "Борисов" остана на поста си. Ние обаче също оставаме непреклонни в целта си - Иван Гешев да бъде отстранен от позицията си на главен прокурор". Това се казва в позицията на "Продължаваме промяната" след заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък. Съдебните кадровици отказаха да уволнят Иван Гешев, въпреки посочените десетки аргументи от страна на последните двама министри на правосъдието – Надежда Йорданова и Янаки Стилов.

Отстраняването на Гешев беше едно от основните предизборни обещания, което събра управляваща коалиция през декември миналата година. Смяната на главния прокурор минава през събиране на мнозинство от 17 гласа във ВСС, което е невъзможно да се очаква от този състав на съдебния съвет.

"Твърдо вярваме в това и ще отстояваме позицията си за независима и водеща се само от законността и морала прокуратура. Вярваме, че антикорупционното мнозинство в следващ парламент ще се завърне много по-силно! Разчитаме и на българските граждани, които имат силата да се преборят с корупцията чрез гласовете си", се казва декларацията.

"Иван Гешев не отговаря на високите морални изисквания за длъжността главен прокурор. Искаме да припомним аргументите за поисканото предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста, който заема. Те са сериозни, общественозначими и е особено притеснително тяхното неглижиране от мнозинството във ВСС", коментира формацията.

"Продължаваме промяната" допълва, че прокуратурата се използва като бухалка.

"Заканите с досъдебни производства, привикването на неудобни министри и политици, предварителното произнасяне на присъди в медиите, не би трябвало изобщо да имат място в едно свободно и демократично общество, камо ли да бъдат част от инструментариума на всевластния главен прокурор. Нарушаването на презумпцията за невинност и принципа на разделение на властите не би трябвало да са част от разбиранията на един главен прокурор", се допълва в позицията на ПП.

mediapool.bg