Кламер БГ - Новини: ПП внесе в съда документите за регистрацията си като партия

ПП внесе в съда документите за регистрацията си като партия

България

|
Ср, 13 Юли 2022г. 18:01ч.
ПП внесе в съда документите за регистрацията си като партия

ПП внесе в съда документите за регистрацията си като партия

В сряда от "Продължаваме промяната" (ПП) са внесли в Софийския градски съд (СГС) необходимите документи, за да бъдат официално регистрирани като политическа партия.

Това е последната стъпка, при която, ако няма нередности, формацията официално ще бъде обявена за партия. Всъщност, партията подава документите си само два дни преди да изтече срокът, в който може да го направи.

Сега съдът има едномесечен срок да насрочи открито заседание с призоваване на молителя и при участие на прокурор да разгледа молбата. След това трябва да се произнесе в 14-дневен срок от заседанието.

Не е ясно обаче дали партията ще успее да получи регистрацията си навреме, ако има нови предсрочни парламентарни избори, защото не е ясно кога биха били те, а и не се знае дали съдът ще бърза или ще насрочи заседанието, а след това ще излезе и с решение в последния възможен момент. Освен това не се знае и дали няма да им обжалване на решението, което ще забави процедурата.

По закон за да бъде регистрирана една партия, трябва да бъдат извървени няколко стъпки. Първо трябва да се събере инициативен комитет от поне 50 души, които да приемат учредителна декларация с основните принципи и цели на бъдещата политическа партия. След това декларацията се публикува в поне един национален всекидневник и се открива подписка за набиране на членове-учредители. В срок до 3 месеца от датата, на която е приета учредителната декларация, трябва да се проведе учредително събрание на което трябва да присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права, които одобряват устав и ръководство. Учредителното събрание на ПП се проведе на 15 април, а законът предвижда до 3 месеца след него да бъдат подадени необходимите документи в СГС. Така партията е "хванала" последния момент преди регистрацията ѝ да стане неуспешна.

За регистрация политическите партии са длъжни да представят в съда: учредителна декларация; протокол от учредителното събрание; устав на партията; списък, съдържащ трите имена, ЕГН, постоянен адрес и саморъчен подпис на не по-малко от 500 членове - учредители на партията; декларации за индивидуално членство; нотариално заверени образци от подписите на представляващите политическата партия; списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на не по-малко от 2500 членове.

"На учредителното събрание бяха събрани над 580 декларации, а впоследствие бяха събрани близо 3 300 подписа на граждани, които искат да станат част от Промяната", обявиха от ПП.

mediapool.bg