Кламер БГ - Новини: Гешев не иска КПКОНПИ с разследващи функции

Гешев не иска КПКОНПИ с разследващи функции

България

|
Ср, 13 Юли 2022г. 18:58ч.
Гешев не иска КПКОНПИ с разследващи функции

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е против създаването на антикорупционна комисия с разследващи функции. Това става ясно от негово становище по проекта за промяна на закона за КПКОНПИ, изпратено до председателя на правната комисия в парламента Милен Матеев.

Управляващите искат да възложат на комисията доста по-широки правомощия от сегашните. Те включват почти пълни полицейски правомощия - проверки на документи и снемане на обяснения от граждани, проникване в сгради и автомобили, белязане на пари и предмети, вземане на образци за сравнително изследване, внедряване на служител под прикритие, доверителна сделка, оперативен експеримент, използване на СРС-та и други.

Инспекторите биха имали правомощия за разследване на широк кръг престъпления, сред които данъчни, корупционни, длъжностни, както и такива, свързани със средства от еврофондове.

В становището си Гешев критикува законопроекта по много линии. Той подчертава например, че за бъдещите инспектори няма изискване да са юридическо образование, а в същото време ще трябва да разследват множество престъпления.

"Ако предложените промени се приемат, ще се окаже, че значителен брой престъпления, сега разследвани от разследващи полицаи от състава на МВР, ще се възложат за разследване на инспекторите от комисията, която няма нито този капацитет, нито териториални структури", заявява главният прокурор.

Според него е особено притеснително, че инспекторите ще имат право на „специфични дейности“ по Закона за специалните разузнавателни средства каквито са проникване в помещения, оперативно внедряване на служители под прикритие, контролирана доставка и др. Тези дейности се извършват само след разрешение от съд, а в проекта такова не е предвидено, заявява главният прокурор.

Гешев посочва, че авторите на проекта са написали, че има достатъчно гаранции, че комисията няма да се превърне в тромав и репресивен орган, но според него това не е вярно. Главният прокурор твърди, че в законопроекта доминират „политическите над правните решения“.

Промяната в КПКОНПИ е ключова за правителството. Идеята е комисията да бъде оглавена от сегашния вътрешен министър Бойко Рашков. Нито законопроектът, нито неговата кандидатура засега събират достатъчно парламентарна подкрепа.

mediapool.bg