Кламер БГ - Новини: Още европейски страни потвърдиха случаи на новия Covid-щам

Още европейски страни потвърдиха случаи на новия Covid-щам

Коронавирус

|
Съб, 26 Дек 2020г. 18:13ч.
Още европейски страни потвърдиха случаи на новия Covid-щам

Испания, Швеция и Швейцария са поредните европейски страни, които потвърдиха за първи заразени с новия вариант на коронавируса, който бе идентифициран преди дни във Великобритания. Инфектираните са хора, които са дошли от Великобритания.

По-рано Франция, Дания, Нидерландия, Италия и Германия и др. съобщиха, че са регистрирали такива случаи.

Учените твърдят, че новият вариант на вируса е значително по-заразен от предходните щамове, но не е задължително да е по-опасен за хората, които са се заразили.

Испанските власти съобщиха, че са потвърдили 4 случая с с британския нов вариант на Covid-19. Става дума за хора, завърнали се наскоро от Великобритания или поддържали тесен контакт с пътували до тази страна.

Позитивни проби за новия вариант дали бащата, майката и сестрата на младеж, пристигнал миналата седмица в Мадрид със самолет. Очаква се RCR тестът на самия младеж.

Четвъртият заразен е мъж, пристигнал в Мадрид на 20 декември с друг полет.

Пациентите не са тежко болни; знаем, че този щам се предава по-лесно, но не предизвиква по-тежко протичане на заболяването. Няма основание за тревога, заяви на пресконференция Антонио Сапатеро, вторият човек в ръководството на регионалните здравни власти.

Още три подозрителни случая на Covid-19 в Испания се проучват в момента. Във вторник или сряда ще стане ясно дали хората също са заразени с британския мутирал вариант, добави Сапатеро.

От вторник Испания, както и ред други държави, не приема пристигащи от Обединеното кралство с изключение на испанци и постоянно пребиваващи в Испания чужденци.

Шведски лекари регистрираха за пръв път в страната заразен с новия вариант на коронавируса, съобщи в събота пред журналисти говорителката на здравните власти Сара Бюфорс.

Мутиралият вирус е установен в провинция Сьодерманланд у човек, пътувал до Обединеното кралство и поставен след това под карантина. В семейството му няма други заразени. Бюфорс прикани всички, завърнали се от Великобритания, да се тестват и да се поставят в самоизолация.

Франция и Италия също съобщиха за случаи на заразяване с новия щам. СЗО информира за 9 случая в Дания и по един - в Нидерландия и Австралия, напомня АФП.

Междувременно на 27 декември започва ваксинацията срещу Covid-19 в страните от ЕС. Първите дози от продукта на Pfizer/BioNTech ще бъдат приложени на медици и хора на първа линия в борбата с вируса.

mediapool.bg