Кламер БГ - Новини: Показно: Първите лекари в държавата първи се ваксинираха срещу Covid

Показно: Първите лекари в държавата първи се ваксинираха срещу Covid

Коронавирус

|
Нед, 27 Дек 2020г. 14:58ч.
Показно: Първите лекари в държавата първи се ваксинираха срещу Covid

Здравният министър проф. Костадин Ангелов стана първият ваксинирал се срещу коронавируса в България, в паралелна показна акция с ръководителя на националния щаб и шеф на МВА ген. Венцеслав Мутафчийски, председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, и директора на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов. Вторият ваксиниран веднага след министъра обаче беше представител на Българската православна църква, като подкрепа за ваксините.

Ваксинацията срещу Covid-19 с препарата на Pfizer-BioNTech започна в 10 сутринта на 27 декември едновременно в София, Пловдив и Бургас, заедно с още 18 държави в ЕС.

На първия етап всяка от 27-те държави членки на ЕС ще може да ваксинира под 5000 души от приоритетни групи от населението. Във всички страни тези приоритетни групи като цяло са едни и същи: обитателите на домовете за възрастни и медицинския персонал.

В повечето европейски страни първите ваксинирани бяха хора над 80-години, а в Германия – старица на 101 години.

По-широка доброволна ваксинация в страните от ЕС обаче не се очаква да започне преди април догодина, когато ще има достатъчен запас от ваксини.

Кампанията по ваксиниране стартира в третия ден на Коледа при засилена публичност, така че мнозинството от хората да бъдат убедени в ползата и безопасността на ваксините и поне 70% от населението на всяка страна да се ваксинира, с което да се формира имунитет срещу коронавируса.

Ваксината е препоръчителна, безплатна и се поставя по желание, след подписано информирано съгласие.

До момента хората в най-голям риск, на първа линия, които са заявили желание да получат ваксини, са около 45 000, което е ръст в сравнение с първоначалния брой.

"Дойде спасението, което очакваме. Вярвам, че много скоро ще започнем да надделяваме над Covid-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че ще го заразя", бяха първите думи на проф. Ангелов след поставянето на ваксината.

Преди това обаче министърът трябва да получи и втората доза от ваксината, три седмици след първата, за да придобие евентуално траен имунитет.

Около 15 минути след поставянето на ваксината проф. Ангелов остана под лекарско наблюдение, в случай на алергична реакция. Това е процедурата, която се следва при всички пациенти.

"Искаме да покажем, че Европа в един ден, всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории от населението. Аз ще бъда първият ваксиниран българин", коментира преди това министърът.

С този акт той се надява да покаже на обществото, че препаратът на Pfizer-BioNTech е безопасен и ефективен.

Манипулацията беше извършена в столичната болница УМБАЛ "Света Анна". Преди това той беше прегледан, измерено беше кръвното и температурата му, след което подписа документ за информирано съгласие.

След него срещу коронавирусна инфекция се имунизира ръководителят на Covid- отделенията в лечебното заведение д-р Рада Прокопова и медицинската сестра в болницата Ани Кирова.

Доктор Рада Прокопова

Ани Кирова

В Бургас също започна ваксинирането, а в Пловдив първи получи ваксината председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Ръководителят на НОЩ ген. Венцеслав Мутафчийски заяви във ВМА, че е изминала една тежка година:

"Нека тази година с трудности и мъка да остане зад нас. Ние се намираме във война, но дойде нашето малко оръжие, то ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки".

Дилекторът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви: "Аз съм изкарал Covid-19, но ваксината трябва да бъде направена и от хора, изкарали Covid, защото няма траен имунитет. В момента се чувствам така, както се чувствах и преди ваксината".

"Всеки, който е клинично здрав може спокойно да се ваксинира. Ще се ваксинират 40 колеги от Пирогов, хора от първа линия. Около 110 ваксини ще бъдат направени за тези три дни", съобщи още д-р Балтов.

Освен в София, ваксинацията започна и в още два големи града - Пловдив и Бургас. В останалите райони началото е на 28 и 29 декември.

Кампанията в България започна с лек фал

След като европейският регулатор EMA одобри ваксината на Pfizer- BioNTech, първите пратки потеглиха в петък от белгийската фабрика, която ги произвежда, поставени в специални фризери, към всички страни от ЕС. Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините - 9750 дози.

В София ваксините бяха посрещнати от здравния министър и други отговорни лица, след което разпратени към Пловдив, Бургас и Варна. Изненадващо, внимателно подготвяната кампания около пристигането на ваксините и началото на ваксинацията, започна с лек фал. Както се разбра, пратката с дозите за област Пловдив бе доставена там с бус за превоз на кренвирши, а след това прибрана за съхранение в обикновен хладилник, а не в изисквания за тази ваксина специален фризер. Лично премиерът Бойко Борисов и здравният министър посетиха в събота РЗИ-Пловдив, чиято шефка им показа съветският хладилник ЗИЛ, в който са прибрани дозите. Тъй като те ще бъдат инжектирани в следващите един-два дни, не се налага поставянето им във фризер, обясниха от РЗИ -Пловдив.

По-рано Европейската комисия публикува на сайта си информационни материали за ваксините срещу Covid-19, обяснявайки как действат, как се разработват, разрешават и пускат на пазара.

Регулаторът на Великобритания бе първият в света, одобрил ваксината на Pfizer-BioNTech – на 2 декември, след което това сториха регулаторните органи на САЩ и Европейския съюз. Според тях тази ваксина намалява риска от Covid-19, както и от тежко протичане на инфекцията. Предлага се ваксината да се приема на две дози през интервал от 21 дни с цел да се осигури траен имунитет. Средната ефективност на ваксината е 95%, която се постига след седмия ден от приема на доза 2. Между доза 1 и доза 2 ефективността е 52.4%.

mediapool.bg