Кламер БГ - Новини: Още 8 F-16. Всичко, което се знае за новата сделка, и някои подводни камъни

Още 8 F-16. Всичко, което се знае за новата сделка, и някои подводни камъни

България

|
Пон, 25 Юли 2022г. 13:25ч.
Още 8 F-16. Всичко, което се знае за новата сделка, и някои подводни камъни

F-16, сн.

България вече получи офертата oт САЩ за закупуването на още 8 изтребителя F-16, с които България трябва окомплектова цяла ескадрила от машините, произвеждани от “Локхийд Мартин“, и така най-накрая да свали от въоръжение старите съветски МиГ 29.

Сделката

Закупуването на още 8 F-16 е част от проекта за модернизирането на българските Военновъздушни сили, който бе гласуван от парламентa. Военните сделки над 100 млн. лева по закон трябва да минат през парламента.

България трябва да даде отговор на САЩ до 1 ноември. При очертаващите се предсрочни избори и политическа нестабилност, този срок може да бъде пропуснат.

По темата обаче има относителен политически консенсус. “Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС и “Демократична България“ подкрепят необходимостта от нова сделка. БСП критикува първия договор със САЩ, но в пленарна зала едва ли ще гласува против новия транш.

Сделката със сигурност ще бъде използвана от “Възраждане“ за разпалването на антиамериканска кампания.

Затова проектът трябва да се движи прозрачно и решенията по него да бъдат ясно обяснявани от политическото ръководство. На този етап правителството в оставка не даде възможност за спекулации, изнасяйки публично бързо информацията.

Цената

1.32 млрд. долара. Цената е съпоставима с тази на първия пакет.

Във втория транш, обаче, е включено въоръжение и повече оборудване, което на практика го прави по-евтин.

Разсрочено плащане

Сумата по първия договор – около 2.2 млрд. лева, бе платена авансово, тъй като България нямаше изискваната от САЩ кредитна история.

Сега офертата предвижда новият транш да бъде платен за 8 години.

Първата вноска от 16 млн. долара ще бъде в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи.

Какво включва пакетът?

В първия транш България получава 6 единични машини и 2 спарки, а сега са 4 на 4. На практика ще купим два малко по-скъпи самолета. С два повече са резервните двигатели. Ракетите за близка дистанция са с пет повече. При ракетите за средна дистанция се предвижда най-модерният им вариант, а и са с 6 повече.

Контейнерите са с два повече, снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече, резервните радари са с един повече.

Има един резервен бордови компютър повече, както и един симулатор в повече.

Включено е и дооборудване за оперативна база.

Според МО, ако не се сключи вторият договор, се обезсмисля и първия, тъй като за вече платените изтребители няма да има въоръжение.

Българските отговорности

България задели 300 млн. лева за модернизиране на авиобазите си, основно “Граф Игнатиево“, за да може да използва адекватно новите изтребители.

По ремонта на “Граф Игнатиево“, обаче, има забавяне. То не се очаква да се отрази на доставката на първите машини, която бе отложена за началото на 2025 година заради проблеми по веригата на доставките заради пандемията.

Качественото изпълнение на проекта е от ключово значение и трябва да се контролира стриктно. Още повече на фона на последните излезли информации за работата по военните летища.

Има проблеми с вече модернизираната писта за излитане и кацане на летище "Безмер", съобщи БНР.

Без да посочва пред депутатите мястото, министърът на отбраната Драгомир Заков призна за "плачевното състояние" на изградената с пари и на НАТО инфраструктура:

"Има проблем и то сериозен. Издал съм заповед за съответните допълнителни проверки, за да се установи, защо се е стигнало до това състояние. Най-общо казано, макар и в рамките на гаранционния период, но в доста кратък период, състоянието на изградената инфраструктура с пари на НАТО, част от парите са дадени от НАТО, е в доста плачевно състояние. Тук вече експертиза трябва да установи защо. Включително съм поискал експертиза - да се види настилката, подложката на настилката и всичко което се случва отдолу, тъй като има проблем с настилката.”

"Безмер" е един от вариантите за преместване на изтребителите МиГ 29, докато в авиобазата "Граф Игнатиево" текат ремонтите за новите F-16.

Подобни сделки имат и стратегическо значение, като тук отново от България зависи как да реализира най-пълноценно засиленото сътрудничество с водещата страна в НАТО.

mediapool.bg