Кламер БГ - Новини: По време на консултациите ГЕРБ и Радев обсъждали 2 октомври като дата за избори

По време на консултациите ГЕРБ и Радев обсъждали 2 октомври като дата за избори

България

|
Пон, 25 Юли 2022г. 14:26ч.
По време на консултациите ГЕРБ и Радев обсъждали 2 октомври като дата за избори

Десислава Атанасова, сн. БГНЕС

По време на консултациите преди връчването на третия мандат на срещата между ГЕРБ и президента Румен Радев е била обсъждана датата 2 октомври за предсрочни избори. Това се разбра от думите на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пред бТВ.

Според нея обаче заради събитията от последните дни датата може да бъде изместена по-напред. Тя изрази и тезата, че третият мандат трябва да бъде върнат веднага.

"Най-много бях шокирана от това, че Корнелия Нинова държи мандата, така че изборите да се проведат на 16 октомври. Има Конституция, има тълкувателно решение. Ако го бяха чели тези, които преговарят за правителство и програми, те трябва да върнат още днес мандата неизпълнен. Никъде в Конституцията не пише, че мандатът се обсъжда на някакви партийни форуми. Когато бяхме на консултациите при президента коментирахме датата 2 октомври, но събитията, които ни се случват през тези дни, трябва да изместят датата по-напред. Президентът е единственият, който може да реши", каза тя.

Всъщност обаче тълкувателното решение на Конституционния съд от 1992 година не посочва ясен срок, в който формацията получила третия мандат да издигне свой кандидат за премиер. В решението обаче има 7-дневен

срок, в който вече излъченият кандидат да върне мандата, независимо дали изпълнен или не.

"Друга особеност на процедурата в тази й част се състои в обстоятелството, че президентът извършва възлагане най-напред на някоя от следващите парламентарни групи, т.е. на парламентарна група като такава, а не на посочен кандидат, и едва след това проучвателният мандат се възлага на посочен кандидат за министър-председател. Различието може да бъде обяснено с това, че е необходимо да се даде възможност на някоя от следващите парламентарни групи също да проведе политически консултации, за да се потърси и намери начин за образуване на стабилна коалиция", пише още в решението от 1992 година.

Иначе в понеделник Атанасова

коментира и записа от срещата на “Демократична България“.

“Не всичко започва и свършва с ГЕРБ. То се излъчваше онлайн, а колегите от “Възраждане“ са го гледали онлайн и са го пуснали на страницата си. Изведнъж започна в кулоара да се шуми. (…) Ние разбрахме, че ПП имат две крила – парламентарно и Лена Бориславова. Разбрахме, че има много желаещи да са бухалкодържач“.

“Най-много ме шокира, че всичките им разговори как мислят за България, как мислят за хората, как България е над всичко не кореспондират със записаното“, посочи тя, допълвайки, че не се обсъждат цените на хляба, олиото или 22-те закона, които трябва да бъдат приети за Плана за възстановяване.

“По какъв начин може ГЕРБ да окаже влияние на друга политическа сила? (…) Само преди година Станислав Трифонов беше символ на промяната. Сега вече те търсят виновник, че не им се случи правителство или не могат да се справят с нито една криза“, посочи тя.

Според Атанасова “Продължаваме промяната“ не иска преговорите за кабинет да успеят.

mediapool.bg