Кламер БГ - Новини: "Почти нулеви шансове". БСП обсъжда два варианта за третия мандат

"Почти нулеви шансове". БСП обсъжда два варианта за третия мандат

България

|
Пон, 25 Юли 2022г. 15:37ч.
"Почти нулеви шансове". БСП обсъжда два варианта за третия мандат

Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет на левицата два варианта за действие с третия мандат, които са в съответствие с основния закон на страната и ще бъдат с хоризонт петък.

Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски на фона на насроченото за понеделник заседание на Изпълнителното бюро на партията. Той обаче отказа да каже какви са въпросните сценарии, но от думите му се разбра, че партията ще държи мандата поне до петък.

"Тоест в петък и двата варианта ще бъдат предложени, решени. Ще предложим два варианта на Националния съвет. Каквото реши Националният съвет, това нещо ще бъде представено на медиите", каза Свиленски.

Шансовете за съставяне на правителство са почти нулеви, коментира преди заседанието на Изпълнителното бюро на БСП социалният министър в оставка Георги Гьоков.

На проведения в неделя коалиционен съвет е било решено Корнелия Нинова, като председател на партията-мандатоносител, да обяви дали ще върне мандата или все пак ще направи опит да внесе предложение за кабинет в пленарна зала.

На срещата в лидерски формат в Министерски съвет е била обсъждана управленската програма, разказаха участници в нея.

В неделя Нинова заяви, че ще съобщи окончателното си решение в сряда, след като във вторник се събере и Националният съвет на партията.

Преди коалиционната сбирка в неделя съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов посочи, че се върви към предсрочни избори, но допусна възможност част от депутатите от "Има такъв народ" да се разграничат от лидера си Слави Трифонов и все пак да подкрепят евентуален кабинет.

mediapool.bg