Кламер БГ - Новини: Отново човек от системата стана втори зам.-директор на митниците

Отново човек от системата стана втори зам.-директор на митниците

България

|
Пон, 17 Март 2014г. 18:27ч.
Отново човек от системата стана втори зам.-директор на митниците

Дългогодишен митнически служител, заемал възлови постове в системата, бе назначен в ръководството на Агенция "Митници". Със заповед на финансовия министър Петър Чобанов зам.-директор на агенцията с ресор обща администрация става Чавдар Васев.

Васев е добре известен в митническите среди, защото работи във ведомството от 1995 г. Има тригодишно прекъсване (1999-2002), когато е главен секретар на тогавашния ДЗИ. След това отново е върнат в митниците и в течение на осем години е главен секретар на ведомството.

Така в течение на половин година Агенция "Митници" почти окомплектова ръководството си. В момента тя има директор и двама заместници, като все още остава празно възловото място за заместник, отговарящ за митническото разследване и разузнаване.

Директорът Павел Тонев бе назначен на поста в началото на ноември миналата година, а в края на месеца той получи и заместник - Лъчезар Кръстев, отговарящ за акцизите, митническите режими и процедури и информационните системи. И двамата - и Тонев, и Кръстев - са работили в митниците - първият като директор на Пловдивската митница, а вторият - като служител в Столичната митница.

Все още се чака "подходящият човек" за зам.-директор по ресора митническо разследване и разузнаване. Постът за известно време се заемаше от дошлия от системата на МВР Николай Попов, който обаче не получи достъп до класифицирана информация и най-сетне бе освободен.

Новият ръководен екип в митниците е от хора, близки до Асен Асенов, който оглавяваше ведомството по време на правителствата на НДСВ и на тройната коалиция. След идването на ГЕРБ на власт митниците бяха разтърсени от кадрови промени, които тогавашният шеф Ваньо Танов се опита да направи.

А след назначаването на Павел Тонев и Лъчезар Кръстев на ръководни позиции в агенцията Ваньо Танов кратко коментира, че "правителството назначава готови хайдуци".

Самият финансов министър Петър Чобанов изрази нееднократно искрено намерение да сложи "нови лица" в митниците. Това обаче бе в началото на мандата му като министър, а след продължителните злополучни опити да се намерят подходящи нови кадри хем да ръководят успешно ведомството, хем да повишат събираемостта, министърът се отказа и се съгласи на стари кадри, които му се спускат от политическите сили, подкрепящи правителството.

mediapool.bg