Кламер БГ - Новини: Отново идват дни с мръсен въздух в София

Отново идват дни с мръсен въздух в София

България

|
Нед, 15 Дек 2019г. 15:55ч.
Отново идват дни с мръсен въздух в София

Някои квартали на София е възможно да бъдат засегнати от завишено ниво на замърсяване на въздуха във вторник, сочи официалната справка на Столична община за очаквания потенциал на замърсяване с фини прахови частици.

След като в последните дни София си отдъхна от тежкия смог, следващата седмица отново започва с по-високи нива на замърсяване.

"Много висока" степен на замърсяване се очаква в кв. "Хиподрума" във вторник. За "Павлово" прогнозата е за "висока" степен на замърсяване.

Това според програмата на общината означава въвеждане на зелен билет, но общината не обявява никакви извънредни мерки, освен дежурните призиви да не се ползват коли и твърдо гориво, отбелязва в. "Сега".

Още утре столицата ще бъде затисната от мръсен въздух, макар че тогава се очаква нивата на замърсяване да са умерени.

Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител на атмосферата. Една печка замърсява колкото 18 коли, обясни пред БНТ в неделя пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му най-вредни за хората са малките прахови частици от 2.5 микрона, защото те навлизат в дихателната система и увреждат органите. Според него маските за лице не са особено ефективни. Като мерки той предлага хората да следят стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато навън е по-мръсно, отколкото в стаята. По думите на лекаря мръсният въздух е по-вреден дори от цигарите.

Д-р Симидчиев е на мнение, че България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз. Този на СЗО за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък, уточни той.

Според наскоро обявените данни на Европейската агенция по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве.

Според международния сайт за чистота на въздуха – airvisual.com, София се нарежда на трето място в света по опасно мръсен въздух. Само стойностите в Делхи, Индия, и в Лахор, Пакистан, с малко превишават мръсотията, която софиянци дишат. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай, Индия, дишат по-чист въздух от жителите на София. Тази висока позиция в класацията на сайта София "завоюва" за първи път през изминалата седмица, припомня БГНЕС.

В същото време климатологът Георги Рачев изрази мнение, че гражданите на София дишат сравнително чист въздух, като превишаваме европейските норми около два пъти по отношение на фини прахови частици. В ефира на БНТ той обясни, че миналата седмица в столицата сме наблюдавали лондонски тип смог. През лятото пък също не дишаме чист въздух заради лосанджелиския смог. Той предупреди да се избягва колоезденето. "Съветвам студентите си - не карайте колело през зимата, вие се тровите повече, отколкото е ползата от колоезденето", каза той.

mediapool.bg