Кламер БГ - Новини: Радев освободи Цацаров и започва консултации за промени в конституцията

Радев освободи Цацаров и започва консултации за промени в конституцията

България

|
Пон, 16 Дек 2019г. 11:36ч.
Радев освободи Цацаров и започва консултации за промени в конституцията

Президентът Румен Радев е издал указ за освобождаването от поста на главния прокурор Сотир Цацаров. Така пред него вече няма пречка да заеме шефското място в антикорупционната комисия КПКОНПИ, а за Иван Гешев – да стане началник на държавното обвинение.

Едновременно с освобождаването на Цацаров Радев започва и консултации за промяна в конституцията. Основен фокус ще са правомощията на главния прокурор, неговата отчетност, както и мястото на държавното обвинение – във или извън съдебната система.

Консултациите започват във вторник, става ясно от съобщението. Държавният глава първо ще обсъди темата със собствения си правен съвет и представители на академичната общност. След това за консултации са поканени неправителствени организации и магистратски сдружения.

Още при назначаването на Гешев президентът даде да се разбере, че според него главният прокурор е недосегаем, макар новият шеф на държавното обвинение да отрича това.

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му", заяви държавният глава.

Консултациите при президента съвпадат с опитите на правителството на докаже, че изпълнява препоръките на Венецианската комисия по друга чувствителна тема около главния прокурор – невъзможността той да бъде разследван от подчинените си. Предложението на правителството е "независим прокурор" да има правомощия да разследва главния. Тази идея обаче може да се окаже в противоречие с конституцията, тъй като според основния закон главният ръководи всички прокурори, т.е. независим е невъзможен. Реформата на правителството бе обявена от Венецианската комисия за "невъзможна".

mediapool.bg