Кламер БГ - Новини: Отменя се забраната за ин витро процедурите

Отменя се забраната за ин витро процедурите

България

|
Нед, 26 Апр 2020г. 13:10ч.
Отменя се забраната за ин витро процедурите

След като здравният министър Кирил Ананиев забрани ин витро процедурите, считано от 22 април, пет дни по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че забраната се отменя.

През седмицата участващата във властта ВМРО поиска ин витро процедурите да се разрешат при спазване на строги противоепидемични мерки.

Във вторник със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бяха преустановени следните дейности по асистирана репродукция: започване на нови процедури по хормонална стимулация на пациентки на възраст под 39 години; започване на нови процедури по трансфер на размразени ембриони; започване на вътрематочни инсеминации; изследване на стерилитет, свързан с мъжки фактор; започване на нови процедури по даряване на яйцеклетки.

От ВМРО настояха процедурите да бъдат подновени, защото това е "дълъг и доста тежък за жената процес, който изисква различен вид лечение и манипулации, които не могат да бъдат прекратени по средата и след месеци да се подновят от етапа, на който са замразени".

В България 15% от семействата са без деца, като много от тях имат сериозни репродуктивни проблеми. Ин витро процедурите се финансират от самите семействата или от Фонд за асистирана репродукция.

mediapool.bg